Ръководителят на Центъра за върхови постижения Наследство БГ“ към СУ

...
Ръководителят на Центъра за върхови постижения Наследство БГ“ към СУ
Коментари Харесай

Как гражданите оценяват значението на културно-историческото наследство за развитието на Шумен

Ръководителят на Центъра за върхови достижения „ Наследство БГ “ към СУ „ Климент Охридски “ проф. Иван Илчев и проф. Желю Владимиров показаха в Шумен резултатите от изследването „ Значение на културно-историческото завещание в град Шумен за социално-икономическото развиване на града и качеството на живот “.

По време на изследването са интервюирани 510 жители на Шумен в интервала от септември до ноември 2021 година. Въпросникът съдържа 23 въпроса, които са свързани със смисъла на културно-историческото завещание на територията на града, общинското ръководство, стопанската система, образованието, зелените площи, средата на живот и комуналните услуги, както и с рекомендации за решение на съществуващи проблеми и възстановяване на ръководството на обектите.

Според шуменци най-голямо значение за превръщането на града в желана туристическа дестинация са „ Мадарският конник “, МК „ Създатели на българската страна “ и „ Шуменската цитадела “. В отговорите са посочени още Регионалният исторически музей, църквите, джамията, читалищата. Според проф. Владимиров изследването демонстрира, че огромното болшинство – над 90 % от интервюираните хора регистрират значимостта на културно-историческите обекти на територията на Шумен. Те ги ценят и считат, че са извънредно потребни за възпитанието на децата, значими са за историята, за идентичността както на града, по този начин и на страната. „ Положително или мощно позитивно са оценени изискванията за развъждане, образование и обучение на децата, красивите и поддържани паркове и зелени площи за разходка. Добра е оценката за общинското ръководство, за изискванията на живот в града и за капацитета за икономическо развиване. По-ниска е оценката за обществения превоз както в града, по този начин и сред града и близките обитаеми места. Негативни са резултатите за комуналните услуги – вода, ток, парно, непорочност, като най-често се разясняват честите спирания и цената на тока и водата. По отношение на придвижването на популацията, наподобява че градът притегля поданици, само че също по този начин има възможност и от емигриране на поданици към по-развити места за живеене в страната или в чужбина “, сподели още Владимиров.

По време на презентацията беше посочено, че рекомендациите на жителите са свързани и с незадоволителната реклама на обектите. Повечето от тях желаят да бъдат възобновени комерсиалните обекти и заведенията към културно-историческите обекти, да се организира по-активна политика измежду локалните поданици за осъзнаване на тяхната значителност, да се работи за привличане на повече младежи в тях и за потребление на опциите за публично-частното партньорство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР