Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус определи

...
Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус определи
Коментари Харесай

Генералният директор на СЗО призова отново за прекратяване на огъня в Газа

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус дефинира като покруса " разрушаването " на здравната система в разкъсваната от война линия Газа и още веднъж прикани за незабавно преустановяване на огъня, съобщи Франс прес.

" Разрушаването на здравната система в Газа е покруса ", съобщи той в " Екс ".

СЗО от дълго време е разтревожена от положението на опазването на здравето в Газа, още от началото на най-кървавата война в историята на анклава, почнала след невижданото по мащаб и обсег нахлуване на " Хамас " против Израел на 7 октомври. Тогава палестинските ислямистки бойци убиха към 1140 души, множеството от които цивилни, съгласно броене на Агенция Франс Прес, учредено на израелски данни, и плениха към 250 заложници, за 129 от които се счита, че към момента се намират в плен в Газа.

По данни на министерството на опазването на здравето на ръководената от " Хамас " територия военната акция на Израел, включваща масирани въздушни удари, е лишила живота на 20 424 души, множеството от които дами и деца.

Миналата седмица СЗО предизвести, че в северната част на линията Газа към този момент няма функциониращи лечебни заведения.

След като предходната седмица организираха задачи в две съществено потърпевши лечебни заведения в северната част на страната - " Аш Шифа " и " Ал Ахли ", чиновниците на СЗО описаха покъртителни подиуми на пациенти, в това число дребни деца, които молят не за лекуване, а за храна и вода.

В същото време лечебните заведения, които са предпазени от интернационалното филантропично право, са ставали неведнъж обект на израелски удари в Газа от началото на войната. Израелските въоръжени сили упрекват " Хамас ", че има тунели под лечебните заведения и употребява медицинските пунктове като командни центрове - обвиняване, което ислямистката формация отхвърля.

До 20 декември СЗО е записала 246 набези против здравни заведения и коли за спешна помощ в Газа, довели до 582 смъртни случая и 748 ранени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР