Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус обяви

...
Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус обяви
Коментари Харесай

СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация с международно значение

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус разгласи епидемията от маймунска шарка за изключителна обстановка с интернационално значение, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Решението е взето макар неналичието на консенсус измежду специалистите от комисията по изключителните обстановки на СЗО. Това е първият път, в който ръководителят на СЗО подхваща такова деяние, означи Асошиейтед прес.

Очаква се оповестяването на епидемията за изключителна обстановка да подтиква вложенията в лекуването на болестта.

“Изправени сме пред зараза, която бързо се популяризира по света и се популяризира по нови способи, за които знаем прекомерно малко и които покриват критериите [за изключителна ситуация], планувани в интернационалните здравни разпореждания ”, сподели Тедрос Аданом Гебрейесус. “Знам, че това не беше елементарен и категоричен развой и че има разнообразни гледни точки измежду членовете ” на експертната комисия, добави той.

Извънредна обстановка е най-високата степен на паника, която СЗО може да разгласи. В момента такава за степен на паника са оповестени пандемията от ковид и полиомиелита , написа Би би Си.

Майкъл Райън, ръководителят на службата на СЗО за изключителните обстановки, съобщи, че ръководителят на СЗО е взел решение да категоризира епидемията по този метод, с цел да подсигурява, че интернационалната общественост възприема съществено опасността.

До момента са регистрирани малко над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 страни по света. Има пет смъртни случая, заяви Тедрос Аданом Гебрейесус.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР