Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) е оптимист, че пандемията

...
Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) е оптимист, че пандемията
Коментари Харесай

СЗО си постави за цел 70% ваксинирани до юли 2022 г. и край на пандемията

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) е оптимист, че пандемията ще бъде победена през 2022 година, при изискване че страните работят дружно, с цел да овладеят разпространяването на коронавирусната зараза.

В новогодишно изказване доктор Тедрос Гебрейесус се разгласи против " тесния шовинизъм и натрупването на ваксини " и добави, че новата цел на СЗО е до юли 2022 година да бъдат имунизирани 70% от хората във всички страни, с цел да се постави завършек на пандемията, оповестява Би Би Си в обява по тематиката.

Изказването на ръководителя на СЗО идва две години откакто организацията беше известена за първи път за случаи на незнаен вариант на пневмония в Китай. В международен мащаб случаите на коронавирусна зараза доближиха 287 милиона, като близо 5.5 милиона души са умряли.

По целия свят хората означиха настъпването на новата година, само че празненствата минаха в сянката на пандемията, откакто като в доста страни бяха въведени ограничавания за всеобщи събирания. Коронавирусът остава част от всекидневието: болест, която затвори границите, раздели фамилии и на някои места направи немислимо излизането на открито без маска, обобщава в обявата Би Би Си.

Въпреки това в речта на доктор Тедрос Гебрейесус прозвучаха и позитивни послания. Той означи, че в този момент има доста повече принадлежности за лекуване на Covid-19, само че в същото време предизвести, че продължаващото неравноправие в разпределението на имунизациите усилва риска от еволюиране на вируса.

" Тесният шовинизъм и натрупването на ваксини от някои страни подкопаха справедливостта и сътвориха идеалните условия за появяването на разновидността Омикрон и колкото по-дълго продължава неравенството, толкоз по-големи са рисковете от развиването на вируса по способи, които не можем да предотвратим или предвидим ", изясни ръководителят на СЗО.

" Ако сложим завършек на неравенството, ще сложим завършек на пандемията ", добави още той. В думите си шефът на СЗО не пропусна да разяснява и ниските равнища на имунизация.

Докато по-голямата част от популацията в Европа и Америка е получило най-малко една доза, задачата на СЗО за имунизация на 40% от популацията в страните от Африка до края на 2021 година към момента не е изпълнена.

По-рано той насочи рецензии към по-богатите страни, че " гълтам " световните доставки на ваксини, като изцяло имунизират огромна част от популацията си, до момента в който други към момента чакат първите си дози.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР