Ръководителят на Специалната прокуратура в Северна Македония (CJO) Катица Янева

...
Ръководителят на Специалната прокуратура в Северна Македония (CJO) Катица Янева
Коментари Харесай

Специалният прокурор на Северна Македония подаде оставка, телефонът ѝ е конфискуван

Ръководителят на Специалната прокуратура в Северна Македония (CJO) Катица Янева подаде оставка през вчерашния ден, предадоха македонски медии и " Болкан инсайт ". Междувременно мобилният ѝ телефон стана част от на пръв взор несвързано следствие за изнудване против притежател на телевизия и прочут предприемач.

Това се случва на фона на продължаващи разногласия сред ръководещи и съпротива за ориста на институцията, основана преди четири години в разгара на политическата рецесия с всеобщото подслушване, осъществявано при ръководството на Никола Груевски.

Оставката на Янева ще влезе в действие, когато бъде реализирано единодушие сред държавното управление на Зоран Заев и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за бъдещето на CJO и бъде определен неин заместител. Създадена след съглашение с посредничеството на Европейския съюз, институцията трябваше да прегледа всички случаи от така наречен бомби - записите, отприщили абсурда с подслушванията и оповестени от опозиционния (по това време) Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Заев.

От дейностите ѝ пристигнаха и присъдите за някогашни представители на македонските управляващи, след тях някогашния министър председател Никола Груевски, наказан, само че избягал в Унгария, преди да влезе в пандиза. Братовчед му - и някогашен шеф на Службата за сигурност и контраразузнаване (УБК) - Сашо Миялков също получи присъда, само че по друго обвиняване, повдигнато от Специалната прокуратура.

Конфискуван телефон

CJO имаше 18 месеца да повдига обвинявания и общо пет години - за следствие на записите. Първият период изтече на 30 юни 2017 година Преди да е завършил и вторият, партиите в Народното събрание не можаха да реализират болшинство от две трети, с цел да решат дали CJO да продължи да съществува като част от прокуратурата в Северна Македония с безграничен мандат. За опозицията част от казуса е личността на Янева, упреквана от нея, че е пристрастна и работи като маша на властта.

В претекстовете си Янева изяснява, че не желае личността ѝ да се употребява като опрощение CJO (институция, която постоянно е измежду тези с най-голям рейтинг) и европейската интеграция на Северна Македония да стават заложници на нечии ползи.

Междувременно уеб сайтът МКД, като се базира на полицейски източници, заяви, че домът на Янева е бил претърсван няколко часа, а телефонът ѝ е иззет. По-късно Генералната прокуратура (OJO) отхвърли информацията, само че удостовери, че телефонът ѝ е конфискуван, до момента в който се събира информация поради следствие против Боян Йовановски - началник на телевизия 1ТВ - и предприемача Зоран Милевски. Двамата бяха арестувани през вчерашния ден по съмнения за изнудване, приемане на подкупи и пране на пари. Йовановски бе арестуван при опит за бягство от страната.

Според ръководителя на Прокуратурата за проведена престъпност Вилма Рускоска би трябвало да се " види връзката сред прокурора и обвинения " и " кой е забъркан в целия случай "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР