Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова призова да се осигури

...
Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова призова да се осигури
Коментари Харесай

Валентина Маджарова: Делата на спецпрокуратурата ще са под риск, ако не се осигури буферен период за закриването ѝ

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова прикани да се обезпечи 6-месечен буферен интервал преди окончателното закриване на звеното. Към момента е планувано профилираното правораздаване да спре да работи от 28 юли, а магистратите в него да бъдат преназначени.

Ако това се случи обаче, спецпрокурорите няма да имат опция да предадат делата си, а наблюдаващите прокурори, които ги поемат - да се срещнат с тях в точния момент. Затова Маджарова приканва да се обезпечат още 6 месеца за прекачване на делата.

" Аз съм в справедлива неспособност да извърша волята на законодателя. Това слага делата под риск. Тревожи ме, че ще се появи един интервал на безвремие, през който няма да има способен съд и прокурор, които да наблюдават интереса на жителите и правата на обвинените ", сподели тя в.

Месец откакто влязоха в действие измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закрива профилираното правораздаване, профилираната прокуратура е получила 121 нови сигнала, по които работи интензивно. Активната работа до последния ден на съществуването на спецпрокуратурата слага в неспособност прокурорите да приготвят делата си за своите сътрудници.

" Аз не се колебая в експертизата на сътрудниците, които ще поемат делата на спецпрокуратурата. Съмнявам се обаче, че те ще имат време да се срещнат с делата, тъй като доказателственият размер по тях е голям. А с изключение на тази каузи, те си имат и свои каузи. Тоест, на тях ще са им нужни от 3 до 5 месеца да се срещнат с тях и да поемат задачата си на наблюдаващ прокурор. " - сподели Валентина Маджарова

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР