Ръководителят на службата за помощ към ООН Мартин Грифитс предупреди,

...
Ръководителят на службата за помощ към ООН Мартин Грифитс предупреди,
Коментари Харесай

ООН: Гладна смърт грози милиони деца там

Ръководителят на службата за помощ към Организация на обединените нации Мартин Грифитс предизвести, че близо 2 млн. деца може да умрат от апетит, защото Африканският рог е изправен пред невиждана рецесия.

Части от Кения, Етиопия и Сомалия са изправени пред най-тежката суша от повече от 40 години насам.



В послание към донорска конференция при закрити врата, извършена в Женева, Грифитс съобщи, че организацията разполага единствено с дребна част от нужните ѝ за справяне с бедствието 1,4 милиарда $.

"Трябва да действаме в този момент, с цел да не съжаляваме. Животът на милиони безусловно виси на косъм ", сподели Грифитс.

Повече от 15 милиона души в района към този момент гладуват, а локалните животновъди са изгубили към 3 милиона животни поради сушата.

Междувременно войната на Русия против Украйна е нарушила износа на пшеница, което е довело до повишение на цените ѝ в Африка с 60%.

Това разгласи президентът на Африканската банка за развиване, като предизвести, че континентът ще загуби храни на стойност до 11 милиарда $ поради спора.

"Цената на пшеницата към този момент се е повишила с към 60%. Царевицата и другите зърнени култури също ще бъдат наранени. Възможно е да възникне рецесия с торове, защото ще има недостиг от към 2 млн. метрични тона. А това ще понижи производството на храни с към 20% ", предизвести Акинвуми Адесина в тирада в нигерийската столица Абуджа.

По публични данни страните от Западна Африка разчитат на съветска и украинска пшеница, като вносът им покрива над 50% от потребностите на популацията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР