Ръководителят на Службата на НАТО в Скопие, военноморският капитан Горазд

...
Ръководителят на Службата на НАТО в Скопие, военноморският капитан Горазд
Коментари Харесай

На 70-годишнината на НАТО през 2019 г. в Брюксел трябва да се вее и македонското знаме

Ръководителят на Службата на НАТО в Скопие, военноморският капитан Горазд Бартол в изявление за МИА изрази вяра, че идната година, когато алиансът би трябвало да означи 70 години от основаването си, пред централата на НАТО в Брюксел ще се вее и македонското знаме.

Словенският капитан акцентира смисъла на окончателното разрешаване на разногласието за името с Гърция като съществена спънка пред евроатлантическа интеграция на Македония. Вярва, че жителите на страната ще излязат и ще гласоподават позитивно на идния референдум, наблягайки, че те би трябвало да се възползват от тази историческа опция за страната.

„ Бих желал да поздравя държавното управление, което реализира толкоз доста в толкоз къс интервал от време. Не би трябвало да забравяме, че единствено доскоро повече година страната беше на ръба на огромна вътрешна неустойчивост. Но ето, на последната среща на върха на НАТО в Брюксел държавните и държавните ръководители поканиха страната да стартира договаряния за присъединение. След като приключат всички национални процедури и откакто всички съдружници от НАТО завършат процеса на ратификация, Македония ще стане 30-ти член на НАТО.

Има ясно разграничаване сред присъединителни договаряния с НАТО, които позволяват някои значими въпроси, само че въпреки всичко би трябвало да бъдат приключени за няколко месеца и старт на договаряния за участие в Европейски Съюз, което може да продължи доста дълго време, даже десетилетия в някои случи. Затова е значимо да се употребява верният термин - страната получи покана от НАТО да стартира договаряния за присъединение, което не са истински договаряния.

Що се отнася до въпроса какъв брой време ще продължат присъединителните договаряния с НАТО, мога да потвърдя прогнозите на държавното управление, че планираме да ги приключим за няколко месеца. Много съм удовлетворен, че с Договора от Преспа и с неговото използване въпросът най-сетне ще бъде завършен. Най-накрая в страната се задейства работен комитет за интеграция на РМ в НАТО, който не е в употреба от 2008 година, когато Македония на срещата на върха в Букурещ поради гръцкото несъгласие не получи покана за участие.

Формирането на държавното управление предходната година и политическата стабилизация след парламентарните избори през 2016 година бяха доста позитивни стъпки към прогрес. Новото държавно управление разгласи участието в НАТО като главен приоритет и дефинира нуждата от намиране на дефинитивно решение на разногласието за името с Гърция. Също по този начин се ангажира да форсира процеса на промени в защитата. Радваме се, че си сътрудничим и следим отличното управление на вицепремиера и министър на защитата Радмила Шекеринска, която стартира процеса на стратегическия обзор на защитата.

Помощник-генералният секретар на НАТО по въпросите на политиката и сигурността Алехандро Алваргонзалес ще управлява екипа на НАТО в договарянията за присъединение. Разбира се, той ще има мощна поддръжка от специалистите на НАТО в централата в Брюксел, както и на терен от Службата за връзки на НАТО в Скопие.

Важно е страната да се ангажира да усили бюджета за защита. Инвестирането в защитата е от решаващо значение за НАТО, тъй като би трябвало да запазим сигурността си в свят, който става все по-непредсказуем.

НАТО е алианс на полезностите и е " укрепителен силите ". Основните полезности на НАТО са издълбани в Северноатлантическия контракт от 1949 година, а това са независимост, общо завещание и цивилизация на народите, учредено на правилата на народна власт, самостоятелна независимост и господство на закона. НАТО е непрекъсната коалиция на свободните демокрации - с всички политически, военни и дипломатически преимущества, които дава.

Държавите които са се включили към алианса, са укрепили демокрацията, сигурността и са обезпечили по-голяма сигурност на своите жители. Членството в НАТО ускорява суверенитета на страната. Членството в НАТО има въздействие върху стопанската система и усъвършенства на рейтинга на страната, която става по-привлекателна за задграничните вложители и така нататък. Също по този начин, страната ще получи своето място на масата на НАТО и ще може интензивно да взе участие в оформянето на политиката на НАТО. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР