Ръководителят на руската служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин

...
Ръководителят на руската служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин
Коментари Харесай

Шефът на руското разузнаване: Киев работи върху създаването на мръсна бомба

Ръководителят на съветската работа за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин изрази вяра, че организацията за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации и Европейският съюз ще прегледат украинската нуклеарна активност, която съгласно него може да демонстрира, че Киев работи върху основаването на " мръсна бомба ", заяви Ройтерс.

 

Водещият съветски разузнавач не показа доказателства в поддръжка на изказванията си. Засега няма коментар от украинското министерство на защитата.

 

Киев към този момент е заявявал, че приема доста съществено отговорностите, свързани с нуклеарната си енергетика, като в същото време е упреквал Русия в недомислени дейности, свързани с окупирането на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна.

 

Според изказването на Наришкин неговата работа му разполага с информация, че партида от отработено атомно гориво е била скрито изпратена от Ровненската АЕЦ в Западна Украйна за погребение в вместилище в Чернобил. Той дефинира тази стъпка като " подозрителна " и добави, че тя може да се изясни само с желанието на Киев да сътвори " мръсна бомба ", комбинирайки радиоактивен материал с стандартни експлозиви.

 

Агенция Ройтерс акцентира, че не може да ревизира по самостоятелен метод тази информация.

 

Русия и преди е упреквала Украйна, без да дава доказателства, че възнамерява да употребява такава " мръсна бомба ". И двете страни показват опасения, че боевете към Запорожката АЕЦ, която съветските сили превзеха няколко дни след нахлуването си в Украйна при започване на предходната година, могат да доведат до злополука.

 

Наришкин добави, че гибелта на огромен брой подготвени от НАТО украински бойци и унищожаването на тяхната техника ще подкопаят бойните благоприятни условия на украинската войска.

 

Москва нееднократно е заявявала, че по време на контраофанзивата си Киев е понесъл обилни загуби, в това число на доставена от Запада техника, напомня Ройтерс.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР