Ръководителят на руската група наемници Вагнер“ съобщи, че е издигнал

...
Ръководителят на руската група наемници Вагнер“ съобщи, че е издигнал
Коментари Харесай

„Вагнер“ издигна руския флаг в Бахмут, но Украйна продължава да се бие

Ръководителят на съветската група наемници „ Вагнер заяви, че е издигнал съветски байрак над кметството на Бахмут в Украйна, предава „ BBC “. В нощно видео Евгений Пригожин акцентира, че Бахмут към този момент е съветски в „ юридически смисъл “ . Той обаче призна, че украинските сили към момента са съсредоточени в западните региони. Украйна упорства, че нейната войска към момента държи Бахмут – източен град, който Русия прекара месеци в опити да превземе. Снощи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи:

„ Врагът не е спрял щурма си на Бахмут. Въпреки това украинските бранители самоуверено държат града, като отблъскват многочислени противников офанзиви . “

Във видеото Пригожин акцентира, че на знамето е изписано респект към съветския боен блогър Владлен Татарски, който почина при детонация в кафене в Санкт Петербург в неделя. „ BBC “ не съумя да ревизира записа, прецизира медията.

Анализът на Института за проучване на войната показа, че към неделя Украйна към момента държи огромна част от града – макар че съветските войски се пробват да го обхванат от юг и изток. Според ISW постройката на градския съвет е в част от града, неотдавна деклариран от Русия, защото се доближава от изток.

„ Вагнер “ – публично наричана частно военно формирование – претърпя тежки загуби по време на боевете в Бахмут. Много от нейните вербувани са пандизчии, освободени от съветски затвори , призвани да усилят числеността на групата.

Войски от постоянната съветска войска също се бият в Бахмут, както и войските на „ Вагнер “. Хиляди съветски и украински бойци са починали в борбата за надзор над града – и се счита, че съветските загуби са доста по-големи от тези на Украйна.

Бахмут има дребна стратегическа стойност, само че Украйна го възприема като значимо приключване на военна техника и жива мощ на Русия. Руските командири се надяват, че завладяването на Бахмут може да им даде трамплин за по-нататъшни териториални придобивки .

Както означи Министерството на защитата на Обединеното кралство през декември, завладяването на града „ вероятно би разрешило на Русия да заплаши по-големите градски региони Краматорск и Славянск “ .

Междувременно се чака украинските сили да стартират нова атака през идващите седмици, с цел да се опитат да си върнат територия , която сега е под съветска окупация .

Очаква се интервенцията да стартира, когато от дълго време обещаните западни доставки, в това число немски танкове Leopard, дойдат в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР