Ръководителят на палестинската автономна власт Махмуд Абас приветства резолюцията на

...
Ръководителят на палестинската автономна власт Махмуд Абас приветства резолюцията на
Коментари Харесай

Палестинците хвалят, а Израел осъжда резолюция на ООН за насилието с Газа

Ръководителят на палестинската самостоятелна власт Махмуд Абас приветства резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, която приканва Израел да спре насилието против палестинци по границата с линията Газа. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху от своя страна окачестви текста като позор за интернационалната организация, съобщи ДПА.

Резолюцията на Общото заседание, която бе подкрепена от 120 страни, само че няма правна мощ, осъжда потреблението на " несъразмерна, непропорционална и безредна мощ " от Израел против палестинци. В текста се подлага на критика изстрелването на ракети от линията Газа към Израел, само че не се загатва категорично радикалната формация Хамас, която управлява анклава, предава Българска телеграфна агенция.

Осем страни се оповестиха срещу резолюцията, а 45 се въздържаха при гласуването.

Това е " победа за палестинските права, справедливостта и интернационалното право ", съобщи Абас, представен от палестинската новинарска организация Уафа.

Израел похвали непрекъснатия представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хали, която е внесла предложение за допълнение в текста на резолюцията. Предложената от нея корекция, която осъжда държанието на Хамас, обаче е събрала единствено безусловно болшинство при належащо квалифицирано болшинство от две трети.

Съсредоточаването на Организация на обединените нации единствено върху Израел " носи позор за организацията ", установи канцеларията на израелския министър председател. " Що се отнася до Газа, (групировката) Хамас е виновна за ужасната обстановка там и за загубите на живот и премеждия, станали в резултат на подбудените от нея безредици с принуждение през последните седмици ", се споделя още в изказването.

По данни министерството на опазването на здравето в линията Газа от 30 март при конфликти с израелските сили за сигурност по границата с Израел са били убити 123 и ранени още повече палестинци. Израелската войска твърди, че тези данни включват и причинители на въоръжени набези против Израел. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР