Ръководителят на Отдела за работа с българи в чужбина на

...
Ръководителят на Отдела за работа с българи в чужбина на
Коментари Харесай

Георги Найденов: Българите зад граница са близо 3 милиона. Това е най-големият електорат, който не може да бъде купен

Ръководителят на Отдела за работа с българи в чужбина на „ “ Георги Найденов разяснява обстановката със сънародниците ни в чужбина, паспортната мафия, гласуването оттатък граница и дълготрайната тактика на партията за българската диаспора.

„ Не събираме електорат с обещания – търсим съидейници посредством дейности “

- Вие сте експерт по интернационалните връзки в „ Българско лято ” и работите с българите в чужбина. Какви са настроенията там?

- Преди часове се прибирам от Сърбия. Там бяхме с сътрудниците от интернационалния отдел. Посетихме банатските българи, с цел да се срещнем с подготовката за изборите зад граница. Проблемът е, че там нямат никаква информация за адреси на изборните секции, която би трябвало да получават от консулствата и посолствата в съответните страни. За голямо мое страдание, следя, че 90% от нашите посолства и консулства са извънредно неефективни и отхвърлят да дават всякаква информация, обвързвана с гласоподаване зад граница

- Винаги организирането на избори в тези области е обвързвано с много разправии. Като че ли не ги долюбваме доста и властта няма доста огромен интерес те да гласоподават по-масово.

- Напълно поддържам. Аз споделям с българи от целия свят. Българите зад граница са 2,5-3 млн. и това е най-големият електорат, който е безкористен, не може да бъде пресиран и манипулиран. Аз ги назовавам интелигентни гласоподаватели, защото доста от нашите сънародници четат, осведомят се и доста добре знаят за кой да гласоподават. И тъкмо затова нашите посолства и консулства са направени напълно нефункциониращи, с цел да може статуквото да бъде непокътнато. Един съответен образец - преди три седмици бях в Албания, където има 200 000 българи. Те са разпръснати в 12 окръжни града и бяха приети и за малцинство от албанското държавно управление, което по принцип не признава малцинства. От тези 200 000 единствено 17 000 са с български персонални карти. Това са българи, които са такива по генезис. Българи в Поградец, в Корча, в Преспа, в Горно бърдо, в Тирана, в Елбасан, в Дуръс... И какво се получава там. Буквално бях изпреварен от представител на една политическа партия, която провежда нещата по следния метод. В Преспа се заплащат едни пари и нашите сънародници се карат с рейсове към Тирана и инструктирано им се споделя, за кой да гласоподават.
 Васил Божков: Всички ги е боязън от нас, тъй като ще сменим модела (ВИДЕО) * Васил Божков: Всички ги е боязън от нас, тъй като ще сменим модела (ВИДЕО)*
Идеологът на Гражданска платформа „ Българско лято ” Васил Божков даде изявление за Веселин Дремджиев от ТВ1. - Г-н Божков, бя...

- Имаше политици, които споделяха, който желае да гласоподава, да се качи на самолета и да си пристигна до България.

-Защо това би трябвало да е по този начин? Румънците да вземем за пример имат над 800 секции за румънци отвън граница. Хората зад граница желаят да гласоподават, те желаят да вземат участие в политическия развой в България и са най-големият вложител в България. Например бранш земеделие, който е примитивен за образуването на нашия Брутният вътрешен продукт дава 4,2%, а българите в чужбина образуват 4%.

- Каква е вашата връзка, като политическа партия, с диаспората?

-Г-н Божков, още при учредяването на партията, искаше да организираме Център за работа с българи в чужбина. Той прерасна в интернационален отдел. „ Отношението е малко нещо, с голямо значение “, както е споделил Марк Твен. Искаме да покажем на българите в чужбина, че те не са забравени. Защото, повярвайте ми, те са забравени освен от страната, те са забравени от Бог, през последните 15 години. Ние желаеме да покажем, че за разлика от другите партии, не желаем да събираме електорат с обещания. Ние желаеме да събираме съидейници - посредством дейности. Тоест първо ние би трябвало да създадем нещо за нашите сънародници в чужбина, а след това да чакаме поддръжка в подмяна. Където сме отишли не сме пропагандирали, тъй като това е народна власт, а есенцията й е всеки да гласоподава по съвест, кой за който желае.

- Ако влезете в 46-ия парламент, какво ще извършите за българите в чужбина?
 „ Българско лято “ пита ЦИК – за какво ще се гласоподава в частни домове, автосервизи и кръчми? „ Българско лято “ пита ЦИК – за какво ще се гласоподава в частни домове, автосервизи и кръчми?
При инспекция в формалния лист на изборните секции в ЦИК, от „ Българско лято “ са открили съществуването на голям брой се...

- Гражданска платформа „ Българско лято ” има създадена тактика за българите в чужбина и доста обикновено, в 9 точки, сме разписали, какво желаеме да създадем. Давам образец за най-бързо осъществимите две. Първо прословутата законова корекция за възобновяване на българското поданство. Наблягам на възобновяване, тъй като хора скочиха и споделиха ще давате поданство, на който падне. Не, тези хора имат право да го получат, тъй като са българи. И това ще ликвидира паспортната мафия в България. Тя главно от това се облагодетелства и паспортите сега вървят сред 5 и 25 хиляди евро. В същото време да вземем за пример унгарците и румънците имат улеснени процедури и дават поданство на банатските българи. И второто е тотална метаморфоза и преструктуриране на личния състав по нашите консулства и посолства.

- Поддържа ли вашият идеолог Васил Божков връзка с българите в чужбина?

От основаването на центъра за българи в чужбина той направи десетки онлайн срещи с наши сънародници в най-малко 14 страни. Той им сподели, че има някой, който мисли и желае да работи за тях. Не единствено по време на избори, а дълготрайно. Говорим за дълготрайна тактика от над 15 години. Не единствено до деня до изборите, както за жалост вършат другите политически партии.

-          Какви са упованията ви за гласуването в чужбина за изборите в неделя?

Ще има извънредно висока изборна интензивност. Над 350 000 българи чакам да упражнят правото си на глас. И знайте, че има някой, който мисли за вас - в лицето на интернационалния отдел на Гражданска платформа „ Българско лято ”. Искаме да помогнем с най-хубави усеща и желаеме да заслужим вашето доверие, с цел да можем за в бъдеще да ви оказваме помощ от ден на ден и повече. За да държим българщината и българите в чужбина живи и будни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР