Ръководителят на отдела за финансово разузнаване на Мексико (UIF) заяви,

...
Ръководителят на отдела за финансово разузнаване на Мексико (UIF) заяви,
Коментари Харесай

Разследват бившия президент на Мексико Пеня Нието за корупция

Ръководителят на отдела за финансово разузнаване на Мексико (UIF) съобщи, че е разследвал парични преводи на стойност милиони долари, включващи някогашния президент Енрике Пеня Нието, от които той може да е получил " стопански изгоди " , осведоми организация Ройтерс.

Пабло Гомес, началник на UIF, сподели на постоянна конференция с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, че неговата организация е поискала от канцеларията на основния прокурор да проверява прехвърлянията, осъществени от членове на фамилията и компании, свързани с Пеня Нието.

Подробности за паричните преводи са предоставени на офиса на основния прокурор, сподели Гомес.

Пеня Нието не е упрекнат в закононарушение, добави Гомес, като сподели, че не знае дали паричните преводи са законни или не. " Докато няма наказателно гонене на случай, няма закононарушение ", сподели Гомес.

Пеня Нието се обърна към обвиняванията в поредност от туитове, като сподели: " Сигурен съм, че пред способените органи ще ми бъде разрешено да изясня всеки въпрос по отношение на моите активи и да показвам законността на същото ".

Гомес сподели, че три банкови превода на обща стойност 26 милиона песо (1,26 милиона долара) от член на фамилията на Пеня Нието, изпратени от Мексико до Испания, са разследвани.

Той добави, че Пеня Нието е обвързван с два бизнеса с хипотетични " финансови нередности ", в това число фамилен бизнес, който е изпратил стотици интернационалните прехвърляния на обща стойност близо 76 милиона $ за няколко години, твърди Гомес. Той не даде повече детайлности.

Лопес Обрадор сподели, че Пеня Нието не е упрекнат в пране на пари, само че че прехвърлянията изискват следствие.

През май 2020 година Лопес Обрадор подреди следствие по обвиняванията, че бившето държавно управление непозволено е възлагало преференциални контракти на компания, за която се твърди, че е обвързвана със фамилията на Пеня Нието.

Между 2013 година и 2018 година държавното управление на Пеня Нието разпореди контракти за 640 милиона $ на Plasti-Esteril, компания, учредена от фамилията му през 1991 година, и компанията за медицински доставки Baxter International Inc, съгласно мексиканския вестник El Universal.

Пеня Нието в предишното е отхвърлял обвиняванията в непозволени дейности по време на ръководството му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР