Ръководителят на ООН Антонио Гутериш представи пътя напред за удължаване

...

Гутериш предаде на Лавров "писмо до президента Владимир Путин, в което се очертава предложеният път напред, насочен към подобряване, удължаване и разширяване" на сделката, се казва в изявление на говорителя на генералния секретар.

От юли миналата година е в сила споразум" class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Ръководителят на ООН Антонио Гутериш представи пътя напред за удължаване" onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

Гутериш предложи път напред | BGNES

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш показа " пътя напред " за удължение на украинския експорт на зърно по време на среща с съветския външен министър Сергей Лавров в Ню Йорк, съобщи Агенция Франс Прес.

Гутериш съобщи на Лавров " писмо до президента Владимир Путин, в което се обрисува препоръчаният път напред, ориентиран към възстановяване, удължение и разширение " на договорката, се споделя в изказване на представителя на генералния секретар.

От юли предходната година е в действие съглашение, което разрешава експорт на украинско зърно през Черно море, откакто те бяха блокирани в разгара на спора с Русия. Износът е от жизненоважно значение за международната продоволствена сигурност.

Подобно писмо е изпратено и до другите две страни, подписали съглашението - Украйна и Турция, се добавя в изказването.

Зърнената договорка беше възобновена за повторно на 19 март.

Вместо 120-дневно възобновяване, Русия настоя за единствено 60-дневно удължение заради възражения за спънки пред личния ѝ експорт.

По-рано този месец Москва съобщи, че би трябвало да бъдат изпълнени редица условия, с цел да може Русия да го удължи след 18 май.

Няма наказания върху съветския експорт на храни и торове за международните пазари, само че проблемите са свързани с вторичните наказания, наложени на корабни и застрахователни компании, както и на банки.

Външното министерство изложи лист с условия за удължение на съглашението, в това число да се разреши на Руската селскостопанска банка (Росселхозбанк) да се свърже още веднъж с платежната система SWIFT.

Доставките на селскостопанска техника, аварийни елементи и услуги също би трябвало да бъдат обновени, се споделя в изказването.

Гутериш съобщи, че е " взел под внимание опасенията, изразени от Русия " във връзка с торовете.

" Ще проучим концепциите, които (генералният секретар) ни даде на хартия ", съобщи Лавров и добави, че " до момента няма огромен прогрес ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР