Ръководителят на ООН Антонио Гутериш поднови искането си за прекратяване

...
Ръководителят на ООН Антонио Гутериш поднови искането си за прекратяване
Коментари Харесай

Шефът на ООН казва, че има „явни нарушения на международното хуманитарно право“ в Газа

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш възобнови настояването си за преустановяване на огъня в Газа и сподели, че интернационалното право е било нарушено във войната сред Израел и палестинските въоръжени група Хамас.

Израел бомбардира безмилостно обсадената Ивица Газа от 7 октомври, когато Хамас предприе изненадваща офанзива против Южен Израел, убивайки минимум 1400 души съгласно израелските управляващи.

Продължете четене

лист от 3 детайла Никой не е оставен да скърби в Газа, защото бомбите на Израел предизвикват ежедневна гибел Шефът на Организация на обединените нации Гутериш осъжда „ груповото наказване “ на палестинците Болничните генератори в Газа остават без гориво през 48 часа завършек на списъка

След офанзивата Израел спря доставките на вода, храна, гориво и електричество за 2,3 милиона поданици на анклава, акт, който Организация на обединените нации назова форма на групово наказване. Той също по този начин стартира нахлуване на територията, убивайки минимум 5791 души, съгласно управляващите в Газа, която се ръководи от Хамас.

Повече от един милион души бяха разселени, защото Израел подреди на жителите на северна Газа да се изтеглят на юг, само че израелските въздушни набези продължиха в цялата територия.

Говорейки пред 15-членния Съвет за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, Гутериш прикани цивилните да бъдат предпазени и предизвести, че боевете крият риск от по-широк пожар в района.

„ Важно е също по този начин да признаем, че офанзивите на Хамас не са се случили във вакуум. Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация “, сподели Гутериш.

„ Но недоволствата на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите офанзиви на Хамас. И тези ужасяващи офанзиви не могат да оправдаят груповото наказване на палестинския народ “, сподели той.


Гутериш също разкритикува Израел, без да го посочва, като сподели, че „ отбраната на цивилни не значи да наредим повече от един милион души да се изтеглят на юг, където няма заслон, храна, вода, медикаменти и гориво, а по-късно продължава да бомбардира самия юг. ”

Коментарите на генералния секретар провокираха гнева на посланика на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан, който назова речта „ шокираща “.

„ Изявлението му, че „ офанзивите на Хамас не са се случили във вакуум “ изрази схващане за тероризма и убийствата “, разгласява Ердан в X, прочут преди като Twitter. „ Наистина е тъжно, че ръководителят на организация, зародила след Холокоста, има такива ужасни възгледи. “

В речта си Гутериш назова офанзивата на Хамас „ ужасяваща и невиждана “ и изиска освобождението на към 200 души, хванати и държани в плен от Хамас.


Молба за незабавна помощ

По-рано организациите на Организация на обединените нации приканиха „ на колене “ незабавната помощ да бъде позволена гладко в Газа, като споделиха, че са нужни повече от 20 пъти актуалните доставки.

Малка струйка филантропична помощ влезе в Газа от събота от страна на Египет, само че Гутериш назова такава лимитирана помощ „ капка помощ в океан от потребност “.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР