Ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Лада

...
Ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Лада
Коментари Харесай

ВКС разпореди: Даниела Талева да разгледа преписката по сигнала на Денков

Р ъководителят на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) Лада Паунова разпореди преписката, формирана по сигнал на някогашния министър председател акад. Николай Денков за оказан напън над Живко Коцев, да бъде предадена за разглеждане по подготвеност на Даниела Талева, прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител , оповестиха от пресцентъра на съда.

В претекстовете на разпореждането са споделя, че в писмото на акад. Денков от 08.04.2024 година са посочени обстоятелства и условия, станали му известни при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател и които пораждат основателни подозрения за вероятно осъществяване на закононарушение от и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов. 

В сигнала се излагат изказвания, че на 03.04.2024 година по отношение на Живко Коцев от страна на и. ф. основен прокурор е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с присъединяване на административния началник на Софийска градска прокуратура и в наличието на нейния заместител и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията. 

Към писмото е приложено и заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психически напън за подаване на оставка.

След като през вчерашния ден Николай Денков подаде сигнал, министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов изпрати искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и председателстващата Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС арбитър Галина Захарова, в което упорства да се извърши цялостна, справедлива и всестранна инспекция на твърдените обстоятелства и условия за оказван напън върху основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев да подаде оставка. 

* Видеото е архивно!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР