Ръководителят на мисията на ООН в Косово заяви, че отношенията

...
Ръководителят на мисията на ООН в Косово заяви, че отношенията
Коментари Харесай

ООН: Отношенията между Сърбия и Косово са в опасно състояние

Ръководителят на задачата на Организация на обединените нации в Косово съобщи, че връзките сред Белград и Прищина са се влошили през 2022 година, което ги слага в рискова непосредственост до физическа борба.
" Това са трендове, за чието изменение в този момент би трябвало да работят виновните водачи ", съобщи ръководителят на Мисията на Организация на обединените нации в Косово Каролин Зиадех, представена от " Евронюз ".
Тя акцентира, че без засилен ангажимент за възобновяване на договарянията неуспехите в доверието могат да се задълбочат в границите на Косово, което ще има директни последствия за районната непоклатимост.
Косово получи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Тя е приета от 101 страни, в това число множеството от тези в НАТО и Европейски Съюз, само че не и от Белград.
На същото съвещание министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич съобщи пред съвета: " Искам ясно да заявя тук, в седалището на Организация на обединените нации, че Сърбия не може и в никакъв случай няма да признае едностранно оповестената самостоятелност на Косово, нито пък в миналото ще одобри Косово да стане член на Организация на обединените нации. "
Напрежението стартира да се повишава след изборите в Северно Косово, които бяха бойкотирани от локалното сръбско болшинство.
Сърбия упреква Прищина в принуждение, до момента в който косовското държавно управление твърди, че Белград подклажда митинги измежду етническите сърби. Изборите през април обаче се организираха по кротичък метод.
" Лидерите би трябвало да подхващат виновни стъпки, с цел да понижат вероятността от по-нататъшни противодействия по въпроси, които през последните месеци утежниха публичното доверие ", съобщи тя пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Сред тях са въпросите, които форсираха всеобщото отдръпване на сърбите от косовските институции през ноември, и тези, които продължиха да поляризират публичното мнение по време на локалните избори, извършени предходната неделя. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР