Ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна Алексей Оржел остро

...
Ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна Алексей Оржел остро
Коментари Харесай

Украйна отхвърли предложението на Газпром за транзит на газ

Ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна Алексей Оржел остро реагира на предлагането на „ Газпром “ да удължи директния контракт или да подписа нов с съвместен отвод от искания.
" Нека бъдем почтени. Предложението, което получихме, е недопустимо за Украйна, поради обстоятелството, че би трябвало да се откажем от арбитража и да подпишем контракт единствено за една година прилагане на нашата система за превозване на газ ", сподели той, представен от РИА Новости.
Оржел обаче сподели, че страните би трябвало да продължат разговора, съобщи БГНЕС.
" Ако приемем нашите арбитражни условия под избрана форма, в случай че подпишем дълготраен контракт, можем да помислим за взаимни отстъпки. Надявам се „ Газпром “ също да са склонни на компромис ", добави той.
Офертата на „ Газпром “
„ Газпром “ изпрати на Киев публично предложение за удължение на съществуващите контракти или за подписване на нови. Задължителните условия са:
- Отказ на двете страни от всички взаимни искания пред интернационалния трибунал и прекратяването на всички правосъдни производства;
- Отмяна на решението на Антимонополната комисия на Украйна за налагане на санкция на " Газпром " за " нарушение на икономическата конкуренция " ;
- Отхвърляне на настояването на „ Нафтогаз Украйна “ за започване на следствие от Европейската комисия против „ Газпром “.
Освен това съветската страна чака решението на Киев по отношение на директните покупки след 2020 година
Транзит на газ и правосъдни разногласия
Съществуващите контракти на Русия и Украйна за преноса и доставката на синьо гориво изтичат в края на тази година. Москва, Киев и Европейската комисия организират тристранни съвещания за продължение на доставките, само че към този момент безрезултатно.
На последната среща на 27 октомври съветските представители предложиха пакетно решение на газовите проблеми. По-конкретно, става въпрос за отпадане на всички искове и правосъдни разногласия.
В Киев към това се отнесоха сериозно. Изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Юрий Витренко сподели, че обмислят разнообразни схеми, само че не и отпадане.
Като цяло " Нафтогаз " прави оценка претенциите си против " Газпром " на 22 милиарда $.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР