Ръководителят на милиция, обвинена в престъпления срещу човечеството, оглави националната

...
Ръководителят на милиция, обвинена в престъпления срещу човечеството, оглави националната
Коментари Харесай

Обвинен в престъпления срещу човечеството оглави националната телевизия в Бурунди

Ръководителят на милиция, упрекната в закононарушения против човечеството, оглави националната телевизия RTNB в Бурунди, оповестява Би Би Си.

Става въпрос за Ерик Ншимиримана, който бе отпред на " Имбонеракуре " - младежкото придвижване на ръководещата партия Национален съвет за отбраната на демокрацията (CNDD-FDD), несъмнено от Организация на обединените нации като " милиция " и обект на следствие от Международния углавен съд.

" Имбонеракуре " е било деятелен участник в конфликтите, избухнали откакто президентът Пиер Нкурунзиза завоюва третия си мандат през 2015 година Той остана на власт след опит за прелом и всеобщи митинги, които накараха стотици хиляди души да побягнат в прилежащите страни.

През 2016 година " Хюман райтс уоч " заяви, че " Имбонеракуре " и армията организират всеобщи изнасилвания на дами и девойки, чиито родственици са част от опозицията. Правителството отхвърля организацията да е правила закононарушения.

През 2017 година Международният углавен съд позволи да стартира следствие за осъществяване на закононарушения против човечеството. Според съда има данни, че армията и " Имбонеракуре " са виновни за убийства, изтезания, арести, изнасилвания и " изгубвания " на лица от опозицията, протестиращи и елементарни жители.

По-рано тази година държавното управление затвори офиса на Върховния комисариат по човешките права на Организация на обединените нации с претекста, че страната е постигнала задоволителен прогрес в региона.

Догодина се чака да се проведат нови избори, само че Нкурунзиза твърди, че няма да се кандидатира на тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР