Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще
Коментари Харесай

Путин се среща с ръководителя на МAAE заради АЕЦ Запорожие

Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси ще се срещне с съветския президент Владимир Путин в Санкт Петербург. Той ще се опита да го убеди в потребността от основаване на демилитаризирана зона към най-голямата атомна централа „ Запорожие “. По-късно Путин ще се срещне и с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Санкт Петербург с ръководителя на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Това се случва на фона на продължаващите офанзиви, а той ще договаря с Киев и Москва за основаване на демилитаризирана зона към украинската атомна електроцентрала " Запорожие ", най-голямата в Европа.

Гроси се надява, че такава зона ще понижи заплахата от повреда в АЕЦ-а. Русия управлява атомната електроцентрала от началото на март, когато нейните войски окупираха огромни елементи от Южна Украйна. Там обаче работят украинци.

Външното електрозахранване на централата беше възобновено в неделя вечерта, след следващото му спиране поради вреди, породени от обстрел. Тази повтаряща се обстановка поражда опасения от случай. Ако външното зареждане бъде прекратено, дизеловите генератори се включват автоматизирано. Според оператора на украинската електроцентрала обаче запасите от дизел подсигуряват единствено 10 дни работа в спешен режим.

Атомната централа спря работа преди седмици, само че нуклеарните материали би трябвало да продължат да се охлаждат, даже когато тя не работи. Обстрелът на обекта продължава съвсем всеки ден и Гроси наскоро прикани той неотложно да спре, защото офанзивите усилват заплахата от пагубна нуклеарна повреда. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР