Ръководителят на македонската опозиция Християн Мицкоски ще пристигне в Благоевград

...
Ръководителят на македонската опозиция Християн Мицкоски ще пристигне в Благоевград
Коментари Харесай

Откриват македонски културен клуб в Благоевград, местната власт го нарече „груба провокация”

Ръководителят на македонската съпротива Християн Мицкоски ще дойде в Благоевград в неделя
Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров ще бъде открит в неделя в Благоевград, а за формалната гала от Скопие ще дойде делегация на ВМРО-ДПМНЕ отпред с водача Християн Мицкоски, заяви македонският в. " Република ". Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски късно нощес отхвърли поканата на уредниците, само че прикани всички, които имат опция, да бъдат в българския град на 30 октомври, тъй като откриването на културни центрове е метод за доближаване освен на жителите, само че и страните.

Инициативата за основаването на клуб " Никола Вапцаров " е на македонска организация от диаспората, само че министър председателят Ковачевски разгласи, че и страната е помогнала. Покана за присъединяване е изпратена и до посолството на Македония в София и новия дипломат Агнеса Руси Поповска, която през вчерашния ден се срещна с българския министър на външните работи. Обявеното разкриване на македонския клуб обаче провокира остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците одобриха специфична декларация, в която се показва, че " основаването на сходен център в нашия град е груба провокация и проява от страна на нелегитимни за нашето право организации ". " Нито съм издавал позволение, нито пък възбрана да се открива частен македонски културен клуб. Ако някой спекулира с моето име и кметската институция, това е неистина. Това мероприятие няма нищо общо с общината и ние нямаме отношение. Една група хора са наели помещение от частно лице и са решили да си вършат клуб. Общината няма да официализира това частно мероприятие. Получих покана за откриването, само че няма да отида. " Такъв коментар направи кметът на Благоевград Илко Стоянов във връзка на информацията от нерегистрираната ОМО " Илинден " - ПИРИН, че " откриването е публично разрешено от кмета ".

Декларацията на общинския съвет в Благоевград пък стана мотив за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се показва, че Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации в наличието, които се отнасят за македонския народ.

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация и евродепутат Ангел Джамбазки настоя за отговори от служебния кабинет по отношение на идното разкриване на Македонския културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград.

Той пита дали в организацията на клуба има лица, свързани със сепаратистките организации ОМО " Илинден " и ОМО " Илинден " – Пирин, има ли налице подадена информация и искане от формалните управляващи на Северна Македония за разкриване на културен клуб в Благоевград и по какъв начин ще бъде управляван той. Според разнообразни информации помещението, в което ще се обитава, е наето от лице, обвързвано със закритото с решение на Окръжния съд в Благоевград „ Сдружение за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “. То беше заличено, тъй като част от дефинираните в устава му цели, опонират на българската конституция.

„ Недопустимо е в сърцето на Пиринска Македония да бъде открит клуб, който да сее фракционизъм и антибългарски тези. Припомням, че срещу се разгласи и Общинският съвет на община Благоевград, който одобри декларация по тематиката “, написа още съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация в преднамерено писмо до министър-председателя Гълъб Донев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР