Ръководителят на киевското външно министерство Кулеба призова за превръщане на

...
Ръководителят на киевското външно министерство Кулеба призова за превръщане на
Коментари Харесай

С какво разполага Западът, за да превърне Черно море в натовско езеро

Ръководителят на киевското външно министерство Кулеба прикани за „ преобразяване на Черно море в това, което се трансформира Балтийско море – в море на НАТО “. Самият алианс обмисля проекти за разполагане на сили за бързо реагиране в района и работи за това, Турция да преразгледа режима за придвижване през Босфора и Дарданелите. Но за превръщането му в " натовско езеро " има най-малко още едно затруднение, с изключение на наличието на съветския Черноморски флот. От друга страна, нито една нова опасност не може да бъде подценена.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба направи изказване, което (включително съгласно Кремъл ) съдържа логическо несъгласие. „ Дойде време да превърнем Черно море в това, което стана Балтийско, - в море на НАТО “, сподели кураторът на външната политика на Киев.

В същото време, по логиката на Кулеба, превръщането на Черно море в следен от НАТО боен блок би трябвало да значи " демилитаризация на района ". През юли 2021 година същият Кулеба съобщи, че Русия се стреми да „ трансформира Черно море в свое лично вътрешно езеро “.

„ Няма да има НАТО тук. НАТО има доста други морета, дано плуват там. И да не приказваме, че те не могат да плуват в Черно море, те могат единствено да потънат ”, отговори на Кулеба ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов на 14 април. Той напомни, че откакто съветските войски освободиха крайбрежните региони на ДНР, Запорожие и Херсонска област, Украйна загуби достъп до Азовско море, „ идващият стадий е загубата на достъп до Черно море “.

От друга страна означаваме, че от шестте черноморски страни три (Румъния, България и Турция) са членове на Северноатлантическия алианс, а две – Украйна и Грузия – са твърдо насочени към НАТО. „ Вашингтон, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, в създалата се обстановка се опита да откри метод да трансформира Черно море в езеро на НАТО “, означи преди месец турското издание Cumhuriyet, разяснявайки изказването на Белия дом: американски самолети ще продължат да летят над Черно море, макар случая с американския дрон Reaper и съветския Су-27.

Почти натовско “ море

Черно море, несъмнено, не е „ езеро на НАТО “, само че обстановката е поразително друга от подредбата от руско време, когато единствено Турция беше част от НАТО, акваторията от Змийския остров до Батуми беше руска, а социалистическа Румъния и България бяха част от Варшавския контракт.

След обединяването на Крим с Русия през 2014 година флотите на страните от НАТО започнаха да се демонстрират по-активно в Черно море. Редовно се организираха маневри Poseidon, Sea Shield и Sea Breeze и други учения за взаимоотношение. През 2021 година в границите на маневрите бомбардировачи B-1B Lancer от Военновъздушни сили на Съединени американски щати упражняваха удари по позициите на Черноморския флот, заяви Forbes.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели: НАТО изследва опциите за бързо прекачване на сили в региона на Черно море и разполагане на подкрепления там.

Преди Турция да затвори Босфора и Дарданелите през март 2022 година, съюзнически военни кораби навлязоха в Черно море за прекосяване на военни кораби на други страни, в това число флагмана на 6-ти американски флот USS Mount Whitney, ракетната фрегата на френския флот D654 Auvergne, английския флот унищожител Defender. Последният, припомняме, през юни 2021 година провокативно наруши границата ни в Черно море, покрай кримския нос Фиолент.

През март тази година в румънски териториални води се организираха маневрите Sea Shield 2023, в които участваха 12 страни - членки на Северноатлантическия алианс, няколко десетки кораба на Военноморски сили на Румъния и България, 14 самолета от Съединени американски щати, Турция, Румъния и Франция беше забъркана.

Алиансът също по този начин интензивно употребява сухопътната инфраструктура на своите черноморски членове. Противоракетните системи Aegis Ashore (които могат да бъдат преоборудвани когато и да е за изстрелване на крилати ракети Tomahawk, в това число такива с нуклеарни бойни глави), припомняме, са ситуирани в румънската база Девеселу, която се употребява от Съединени американски щати.

Миналата година към 5000 изтребители от американската 101-ва въздушнодесантна дивизия „ Screaming Eagles “ бяха ситуирани във военновъздушната база Михаил Когълничану покрай румънското черноморско пристанище Констанца.

През февруари 2022 година Столтенберг разгласи разполагането на бойна група на НАТО в Румъния, чийто размер би трябвало почти да подхожда на сходни групи в балтийските страни и Полша - към 1 хиляди " щика ". Не приказваме за потреблението на същата тази румънска Констанца и българското пристанище Варна за потребностите на военноморските сили на страните от НАТО – това се трансформира в рутина.

Авиацията на НАТО следи територията на Русия и следи активността на Черноморския флот благодарение на разследващи и патрулни самолети P-8 Poseidon, разследващи самолети RC-135, безпилотни самолети RQ-4 Global Hawk и други самолети. Вярно е, че след случая с безпилотния аероплан Reaper край Севастопол НАТО стои настрани от Крим.

„ Това, което България и Румъния имат сами по себе си във военно отношение, може да бъде подценено “, сподели за REGNUM капитан първи сан от запаса Сергей Ищенко. Но, добави той, опциите на Турция са различен въпрос.

Турското изключително мнение

Страната разполага с втората по бройка войска на НАТО (над 355 000 " под оръжие " ) и - което е значимо в тази ситуация - много мощен флот. Според открити източници турският флот разполага с 16 фрегати, 9 корвети, 18 бързи щурмови катера и 34 десантни кораба. Друг факт е, че Турция държи военноморски сили в Егейско море – за „ контраст “ на Гърция, в Средиземно море – където с изключение на всичко друго покрива и Северен Кипър. Така че черноморското направление с военноморски бази в Синоп и Самсун надали ще има специфична сметка в щаба на флота (седящ в базата Гелджук в Мраморно море).

Но най-важното във връзка с Турция е политическата позиция на нейните настоящи управляващи, отпред с Реджеп Тайип Ердоган, заради което " турците няма да пуснат американски кораби в Черно море ", счита Ишченко. Най-старият (от 1952 г.) черноморски член на алианса е в същото време най-ненадеждният съдружник на Съединени американски щати в НАТО, а връзките на Анкара с Вашингтон изключително се изостриха в навечерието на президентските избори в Турция.

„ Турция надали ще употребява капацитета си в Черно море против нас, най-малко в този момент и в обозримо бъдеще, и няма да пропусне американците “.

- отбелязва военният специалист Александър Артамонов. Анкара съблюдава прецизно рестриктивните мерки на Конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи, призната през 1920 година Документът, припомняме, открива друг режим за прекосяване през Дарданелите и Босфора за военните кораби на черноморските и нечерноморските сили (за последните се вкарват ограничавания по клас и тонаж).

Въпреки предложенията на съдружниците да заобиколят наредбите на конвенцията или изцяло да анулират документа за борба с Русия, Ердоган надали ще завоюва от усилването на Съединени американски щати (както и усилването на Русия) в района, сигурен е Ищенко. „ Мисля, че с актуалната позиция на Турция в спора и с отношението им към Съединени американски щати те няма да трансформират салдото на силите в Черно море. Защото тогава може би като цяло на никого няма да му стане хубаво, в случай че 6-ти американски флот влезе там – нито на нас, нито на тях “, уточни военният специалист.

„ Турция заема ударна позиция по отношение на НАТО. Тя, макар че остава член на алианса, от ден на ден се държи по-скоро като уредник на „ Великия Туран “,проекта на Ердоган “, склонен е и Артамонов.

Друг въпрос е, че в случай че Ердоган загуби на изборите от насочения към Европа Кемал Кълъчдароглу, Анкара ще стане по-сговорчива. Но това никога не подсигурява превръщането на Черно море в " езеро на НАТО ", даже единствено поради наличието на съветския Черноморски флот.

Черноморският флот: нови сили и нови закани

„ През последните години Черноморският флот беше заздравен, в Керч бяха заложени и се строят два плана 23 900 хеликоптероносачи, които по своите характерности превъзхождат непридобитите френски Мистрал “, отбелязва Артамонов.

Черноморският флот получи нови подводници със модерни ракети от клас " Лада " (следващото потомство след подводницата " Варшавянка ", която попълни флота преди десетина години), добави военният специалист. Основата на Черноморския флот са кораби, влезнали в употреба през 2010 година: новите многоцелеви фрегати от план 11 356 „ Адмирал Григорович “ (2016 г.), „ Адмирал Есен “ (2016 г.), „ Адмирал Макаров “ (2017 г.). ).

Загубата на ракетния крайцер „ Москва “ не се отрази на осъществяването на общата стратегическа задача на Черноморския флот в СВО – блокадата на украинския сектор от черноморското крайбрежие, счита Артамонов.

„ Всичко в Черно море е в зоната на пукотевица на съветските брегови батареи, в частност мобилните противокорабни системи „ Бал “, тъй че е безсмислено да се приказва за опцията за основаване на обсада против Русия “, показва специалистът. Базовете на Черноморския флот се покриват от: брегови комплекси „ Бастион ” и „ Берег ”, подразделения за противовъздушна защита с комплекси С-400 и С-300, „ Бук ” и „ Шел ”, брегова ракетна система със силово базиране „ Утьос ”. “ – „ палач на кораби “, по думите на American National Interest.

Но това не значи цялостна отбрана от закани, счита Ищенко. „ Сега въоръжените сили на Украйна работят за образуване на офанзива с дронове на всички съществени бази на Черноморския флот, в това число в Севастопол “, сподели източникът, съгласно който предходните офанзиви против Крим са били разузнаване с пердах. „ В състава на Военноморски сили на Украйна се образуват няколко звена за ръководство на надводни дронове, сходни на тези, които два пъти участваха в офанзивата против Севастопол “, счита Ишченко.

Трябва да се преразгледа защитата на базите, уверен е събеседникът. В същото време Ищенко отбелязва, че към този момент се подхващат ограничения за отбрана против възможни офанзиви от наземни дронове. „ Наскоро забелязах, че в допълнение към боновото заграждение, което беше сложено на входа на Севастополския залив, различен ред бонови заграждения бяха сложени на входа на Южния залив, а с обособени заграждения са оградени местостоянките на подводниците. Тоест, основани са минимум три преградни линии “, означи Ищенко.

Балтика е презрян образец за надзор на НАТО

Нека прибавим в умозаключение: необичайно наподобява и сравнението на Кулеба на Черно море с Балтийско, което сякаш към този момент е станало „ натовско море “. Вероятно ръководителят на украинското външно министерство е имал поради влизането на Финландия в НАТО и вероятното присъединение на Швеция.

Но Кулеба по някаква причина подцени наличието на съветския Балтийски флот (както в Кронщат и пристанищата на Финския залив, по този начин и в Калининградска област - в Балтийск и в действителност в Калининград). Както и това, че Балтийско, за разлика от Черно море, не се " затапва " толкоз елементарно.

„ Калининградска област към момента не е в далечната част на Балтийско море, а в непосредствена непосредственост до морските владения на Полша, Дания и Швеция. И ние имаме задоволителен брой кораби, предопределени за Калининград “, припомня Артамонов.

В случай, че страните от НАТО се опитат да изострят обстановката, Калининградска област, форпостът на Русия в района, ще бъде надеждно прикрита от съветските оперативно-тактически комплекси „ Искандер-М “. В Балтика са дислоцирани свръхзвукови комплекси Бастион, които прикриват силите на Балтийския флот – корвети, дребни ракетни и противолодъчни кораби. От въздуха регионът се пази от изтребители МиГ-31И (носители на хиперзвукови „ Кинжали “) и Су-30СМ.

Новата военна техника на Балтийския флот, като дребните ракетни кораби от план 22 800 „ Каракурт “ и 21 631 „ Буян-М “, е въоръжена с високоточни и далекобойни ракети „ Калибър “. Руското управление схваща обстановката, основала се след влизането на страните от района в НАТО, заради което ще се обърне повече внимание на увеличението на опциите на Балтийския флот за отбрана на националните ползи в Балтика.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР