Ръководителят на кабинета на Украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак

...
Ръководителят на кабинета на Украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак
Коментари Харесай

Как ще изглеждат гаранциите за сигурността на Украйна? В Киев показаха първите препоръки за бъдещия договор - Свят

Ръководителят на кабинета на Украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак и някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмуссен показаха във вторник рекомендации към „ Киевския контракт за сигурност “, уреждащ стратегическото партньорство на Украйна и страните-гаранти, заяви офисът на Зеленски.  „ Прочетох този документ в детайли. Смятам, че е квалифициран на високо равнище. Това е първата, само че доста значима стъпка. Тези рекомендации би трябвало да станат основа на предстоящ контракт за сигурност. “ – разяснява във вторник следобяд Володимир Зеленски.

В правенето на рекомендациите са взели участие специалисти от целия либерален свят, в това число някогашни министър председатели, министри, други високопоставени чиновници и учени. Препоръките съдържат апел за основаване на Киевския контракт за сигурност - взаимен документ за стратегическо партньорство, който ще сплоти Украйна и държавите-гаранти.

Препоръките плануват многостепенен метод към гаранциите. Очаква се съществена група от съдружници да поеме ясни задължения за поддръжка на въоръжените сили на Украйна, до момента в който по-широка група се чака да даде невоенни гаранции, построени към механизмите за наказания.

„ Днес представяме резултата от работа, която няма казус в новата история, както невиждан е актът на пълномащабна експанзия от страна на нуклеарна страна и член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против суверенна европейска страна. С помощта на съдружниците Украйна сполучливо се опълчва на този напор. Това обаче не може да се пренебрегне – решенията постоянно трябваше да се вземат ad hoc, а създаването на механизми за тази помощ изискваше доста време, което по време на война постоянно липсва и, което се заплаща с болежка, кръв и човешкщи животи “, означи Андрий Ермак. Ермак посочи, че съглашението за гарантиране на сигурността на Украйна не е сурогат на присъединението на Украйна към НАТО, а е средство за гарантиране на сигурност до влизането.

Бившият общоприет секретар на НАТО Расмуссен съобщи, че приемането на рекомендациите ще изпрати мощно обръщение на съветския президент Владимир Путин. „ Ще покаже, че нашата честност към Украйна няма да се поколебае, че неговата война е безполезна. Това би дало сигнал на украинския народ, че ние правилно поддържаме независимостта и суверенитета на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Да го създадем вярно значи да сложим нов крайъгълен камък на европейската сигурност. Ако не го създадем, ще значи утежняване на рецесията на европейска територия. "

Какво включват самите рекомендации?
Украйна се нуждае от запаси, с цел да поддържа мощни ВСУ, способни да се опълчват на въоръжените сили и други паравоенни формирования на Руската федерация. Дългосрочни постоянни вложения в отбранително-промишлената база на Украйна, предаване на оръжия и разследваща поддръжка от съдружниците, интензивни задачи за образование и взаимни учения под егидата на Европейски Съюз и НАТО. Гаранциите за сигурност би трябвало да дефинират набор от задължения, поети от групата гаранти дружно с Украйна. Гаранциите би трябвало да бъдат политически и правно обвързващи. Договорът ще сплоти главната група съюзнически страни и Украйна. Тази група държави-гаранти може да включва Съединени американски щати, Англия, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и скандинавските и балтийските страни, Централна и Източна Европа. Пакетът от гаранции съдържа както превантивни ограничения, по този начин и ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати неотложно при положение на ново посягане върху суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Структурата на съглашението планува пълностоен пакет от наказания против страната-агресор и може да съдържа спомагателни съставни елементи, да вземем за пример съглашения за даване на съвременни системи за противовъздушна защита, районни съглашения за сигурност в Черно море, и т.н. Гаранциите за сигурност не заместват желанието на Украйна да се причисли към НАТО.
През май стана известно, че Андрий Ермак, началник на президентската канцелария, и Андерс Фог Расмусен, някогашен общоприет секретар на НАТО, управляват интернационална консултативна група, която ще създаде оферти за гаранции за сигурност на Украйна. Текстът с предложенията по предварителни анонси на консултативната група се очакваше да бъде оповестен публично на 28-29 август.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР