Ръководителят на ирландската партия Фина гейл Лио Варадкар днес отново

...
Ръководителят на ирландската партия Фина гейл Лио Варадкар днес отново
Коментари Харесай

Лио Варадкар отново става премиер на Ирландия

Ръководителят на ирландската партия " Фина гейл " Лио Варадкар през днешния ден още веднъж става министър председател на Ирландия в границите на постигнатата от съдружното ѝ правителство сделка за делба на властта, оповестиха международните информационни организации.

На особено съвещание на долната камара на Народното събрание той ще бъде утвърден за министър председател, сменяйки досегашния министър-председател Михол Мартин, който застана отпред на кабинета след изборите през 2020 година. След тях се стигна до историческо съдружно съглашение сред партиите " Фина фойл " и " Фина гейл " на Варадкар. Създавайки държавно управление дружно с по-малката Партия на зелените, съдружните сътрудници се договориха, че през първата половина от петгодишния им мандат министър председател ще е Мартин, а Варадкар ще е негов заместител, а по-късно те ще разменят местата си. 

Днес, спазвайки сделката, 62-годишният Мартин връчи оставката си на президента Майкъл Хигинс. Той съобщи, че за него е било чест да бъде министър председател, а в този момент " с нетърпения чака втория стадий от работата си в държавното управление ".

Задачите през новия ирландски кабинет са свързани най-много с рецесията с обезпечаването на жилища, растящите цени на силата, претрупаната здравна система и сложния въпрос за връзките межзу Ирландия и Обединеното кралство след Брекзита.

Първият премиерски мандат на 43-годишния Варадкар бе от 2017 до 2020 година Тогава той бе най-младият ирландски министър-председател и първият, който не криеше хомосексуалната си ориентировка. Той бе и първият министър председател с ирландско-индийски корени, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР