Ръководителят на Федералната търговска комисия в САЩ (FTC) заяви, че

Ръководителят на Федералната търговска комисия в САЩ (FTC) заяви, че ...

Федералната търговска комисия е готова за разделянето на технологичните гиганти.


Ръководителят на Федералната търговска комисия в САЩ (FTC) заяви, че е подготвен за разделянето на големите технологични платформи, ако това е необходимо, чрез отмяната на предишни сливания, докато агенцията разследва дали компании като Facebook не вредят на конкуренцията, пише Bloomberg.

"Ако трябва, направете го“, коментира Симънс за разделянето на големите технологични компании. „Не е идеално, защото е много хаотично. Но ако е нужно, нужно е“, допълни той.

Симънс ръководи техническата група за следене на случващото се в индустрията и може да наклони везните в посока на отменяне на сливания, ако разследващите установят, че сделките пречат на конкуренцията. Според източници, запознати с въпроса, агенцията е започнала голямо разследване на Facebook, включително дали компанията е придобила стартъпи, за да потиска конкуренцията.

Експертите по въпросите на антитръстовото законодателство и властите твърдят, че големите технологични компании са използвали вълна от сливания и придобивания на стартъпи, за да спрат конкуренцията, купувайки (и елиминирайки) новопоявяващи се конкуренти.Още по тематаВреме е някой да помисли за конкуренциятаОснователите на Instagram са против идеята за разделяне на технологичните компании

През 2012 г. Facebook придоби приложението за споделяне на снимки Instagram, а две години по-късно – чат услугата WhatsApp. По това време FTC одобри и двете сделки. Критиците, включително съоснователят на Facebook Крис Хюс, призовават антитръстовите власти да отменят тези споразумения.

По думите на Симънс това може да се случи дори и за преди това одобрени придобивания. FTC може да каже, че е „допуснала грешка“, коментира той. Разделяне на бизнеса, обаче, ще се нуждае от съдебно одобрение.

Facebook е отказала да коментира въпроса.

Главният изпълнителен директор на компанията заяви преди време, че приветства регулацията, но разделянето на бизнеса няма да отговори на притесненията на регулаторите за опазването на личните данни. В действителност Facebook твърди, че мащабът всъщност ѝ помага да прави неща, които регулаторите искат да видят – като по-добрите политики по отношение на съдържанието, което може да е много по-сложно, ако Instagram и WhatsApp са отделни компании.

FTC разглежда бизнеса на технологичните компании паралелно с антитръстовото подразделение на Министерството на правосъдието в САЩ, което през юли обяви голямо разследване на онлайн гигантите, за да определи дали не задушават конкуренцията.

Източник: investor.bg