Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Нападението на Хамас е хладнокръвен акт на война

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че нападението на палестинската терористична формация Хамас е невъзмутим " акт на война " и изцяло поддържа правото на Израел да се пази, съобщи Агенция Франс Прес.


В изявлението си при започване на срещата на европейските комисари Фон дер Лайен поддържа и цялостното преразглеждане на многомилионната финансова поддръжка на Европейски Съюз за палестински планове.

В началото на срещата на европейските комисари фон дер Лайен поддържа цялостното преразглеждане на многомилионната финансова поддръжка на Европейски Съюз за палестинските планове.

На 7 октомври бойци на Хамас щурмуваха израелската граница към анклава Газа и започнаха набези против цивилен и военни обекти, при които починаха над 1200 души.

Израел отговори с артилерийски и въздушни удари, а управляващите в Газа пресмятат, че след пет дни на яростни боеве са починали повече от 900 палестинци.

Европейски Съюз и неговите държави-членки дадоха отговор с изложение на взаимност с Израел и гневно омерзение от нападението на Хамас. " Това е тероризъм. Това е акт на война ", съобщи фон дер Лайен.

Но те също по този начин са загрижени Израел да резервира отговора си в границите на интернационалното право.

" Терористите от Хамас убиха дами и деца в домовете им. Те преследваха стотици млади мъже и дами, които честваха живота и музиката ", съобщи фон дер Лайен пред Европейската комисия.

" Те взеха за заложници стотици почтени хора, чиято орис към момента е незнайна ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

" Тези почтени хора бяха убити по една-единствена причина: За това, че са евреи и живеят в Държавата Израел. Това е антично зло, което ни припомня за най-мрачното минало и шокира всички ни до дъното на душата ".

Фон дер Лайен се спря и на дебата, който бушува в Брюксел по отношение на големия бюджет на Европейския съюз за поддръжка на Палестинската власт и плановете за създаване на страна в палестинските територии.

Комисарят на Европейски Съюз, отговарящ за връзките със съседите на Европа, унгарецът Оливер Вархей, прикани помощта да бъде спряна до осъществяване на инспекция дали има приключване на средства към въоръжени групировки като Хамас.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел обаче, с поддръжката на множеството външни министри на държавите-членки, желае финансирането да продължи, до момента в който се извърши възможен обзор, с цел да се избегне наказването на палестинските цивилни жители.

" Нашата филантропична поддръжка за палестинския народ не е под въпрос. И въпреки всичко е значимо деликатно да преразгледаме финансовата си помощ за Палестина ", съобщи фон дер Лайен.

" Финансирането от Европейски Съюз в никакъв случай не е отивало и няма да отиде при Хамас или която и да е терористична организация. Затова в този момент още веднъж ще преразгледаме целия портфейл в светлината на изменящата се обстановка на място ", добави тя./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР