Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че очаква Европейският

...
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че очаква Европейският
Коментари Харесай

Очаква се ЕС да вземе решение за съвместни покупки на оръжие за Украйна

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че чака Европейският съюз (ЕС) да вземе решение по отношение на взаимни покупки на оръжие за Украйна на 20 март. За този ден е планувана среща на министрите на външните работи и на защитата в Брюксел.

„ Европейски Съюз разискаха на съвещанието на Европейския съвет на 9-10 февруари показаната от Естония концепция за взаимно закупуване на муниции в поддръжка на Украйна. Обменихме отзиви по този въпрос и на тристранната ни среща с украинския външен министър Кулеба и генералния секретар на НАТО Столтенберг на 21 февруари “, гласи прессъобщението на Европейски Съюз. " Времето е от значително значение: би трябвало да доставим повече артилерийски муниции и би трябвало да ги доставим по-бързо. "

" Моето желание е да реализираме единодушие за пакетно решение на 20 март преди срещата на върха на Европейски Съюз на 23-24 март ", съобщи Жозеп Борел в изказване, оповестено на уеб страницата на външнополитическата работа.

Европейският посланик означи, че въпросът за взаимните доставки е бил разискван в Стокхолм на 8 март на неофициалната среща на министрите на защитата на Европейски Съюз. Всички държави-членки са единни в мнението, че е належащо да се върви напред, само че е належащо да се уточнят някои въпроси, сподели Жозеп Борел.

Той показа проект от три стъпки, препоръчан в Стокхолм. На първо място е обезпечаване на незабавна доставка на повече артилерийски муниции, по-специално 155 мм, за украинските въоръжени сили от съществуващите ресурси на държавите-членки или от чакащи поръчки, а по-късно да се реализира взаимното им закупуване, с цел да се компенсира дефицитът.

" Чрез взаимните покупки ще можем да понижим цената на всеки снаряд и времето за доставка, като за задачата би трябвало да бъдат отпуснати още 1 милиарда евро от Европейския механизъм за мир за възобновяване на разноските за боеприпасите, които държавите-членки ще закупят дружно за доставка на Украйна. Това може да стане, като се употребява обещаващ план за взаимни поръчки, който Европейската организация по защита приготвя с държавите-членки на Европейски Съюз, през последните месеци ", се споделя в изказването. Освен това Жозеп Борел предлага бързо увеличение на индустриалния потенциал на европейската отбранителна индустрия с разкриване на нови индустриални линии и фабрики за произвеждане на муниции. По този метод, съгласно него, Европейски Съюз ще може да отговори на потребностите на Украйна.

„ За да станат взаимно допълващи се, тези три посоки би трябвало да се развиват редом: Държавите - членки на Европейски Съюз ще се съгласят да поддържат Украйна със съществуващите си ресурси, в случай че получат гаранция, че могат да ги попълнят; и ще могат да го създадат единствено в случай че нашата европейска отбранителна индустрия усили потенциала си за доставка “, твърди Борел.

Като цяло Жозеп Борел предложи да се провиснал 2 милиарда евро за Европейския фонд за мир, с парите от който да се заплатят доставките на оръжие за Украйна. Европейски Съюз утвърди това решение.

„ Съвместното закупуване на оръжия е в действителност комплициран въпрос, защото това е изцяло нов метод в Европа. През 2021 година показахме, че можем да разгадаем сериозна европейска рецесия, като закупим взаимно ваксини против COVID-19. Между двете обстановки има обилни разлики. Що се отнася до имунизациите, трябваше първо да финансираме научни проучвания за създаването им, преди да можем да ги закупим дружно. Що се отнася до боеприпасите, би трябвало единствено да прибавим промишлени мощности. За да влага в тези мощности обаче, отбранителната индустрия се нуждае от видимост и сигурност “, продължава евродипломатът. „ Именно това би трябвало да осигурим в този момент, с цел да подкрепим Украйна против най-голямата опасност за мира и демокрацията в Европа след Втората международна война “.

От 24 февруари 2022 година насам Европейски Съюз е изпратил на Украйна финансова помощ в размер на 49 милиарда евро, от които военната помощ възлиза на 3,6 милиарда евро за 325 танка, 200 реактивни системи за залпов огън и над 1000 безпилотни летателни апарата. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР