Ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел се надява на

...
Ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел се надява на
Коментари Харесай

Борел се опасява, че сделката с Иран може да не бъде спасена

Ръководителят на европейската дипломатическа работа Жозеп Борел се надява на решене по Съвместния повсеместен проект за деяние, само че позволява, че съглашението с Иран може и да не бъде избавено, заяви РИА Новости.
В началото на седмицата Германия, Франция и Англия оповестиха стартирането на механизма за разрешаване на разногласието в границите на нуклеарната договорка с Иран заради отхвърли на страната да извърши част от отговорностите си, вписани в документа.
На въпрос на изданието Der Spiegel дали това не значи, че договорката с Иран е мъртва, Борел дава отговор, че „ има риск ”. Но акцентира, че механизмът за разрешаване на разногласия самичък по себе си не цели връщането на глобите.
„ Въпреки че Иран твърди, че към този момент не се усеща привързан с наредбите на съглашението, това не значи, че ги нарушава. Ние както и преди се доверяваме на оценката на инспекторите от МААЕ в  Иран, която е решаваща за нас ”, съобщи Борел.
Той засегна и тематиката с Ирак, която „ провокира още по-голямо безпокойствие от Иран ”.
„ Ако бездействаме и единствено гледаме по какъв начин Ирак се разпад, ще платим доста висока цена. Напредъкът от последните години ще бъде загубен. Ирак заплашва да стане втора Сирия. Длъжни сме да защитим териториалната целокупност на страната ”, съобщи той в отговор на въпрос дали Европа би трябвало да изпрати повече военни, в случай че американските войски изоставен.
След удара на Съединени американски щати по територията на Ирак, в резултат на който беше погубен иранският военачалник Касем Солеймани, Народното събрание на Ирак гласоподава американските войски да бъдат изведени от страната. Министър-председателят Абдел Махди съобщи, че е почнал процедура за извеждането на непознатите войски от Ирак, макар изказването на американския президент Доналд Тръмп, че ще наложи наказания на Багдад, в случай че бъдат изведени американските военни.
Според представител на армията на Ирак, се приключват взаимните учения с американците, като част от тях ще останат само за съвещания и действия, свързани с въоръженията.
Комисията по защита и сигурност на Народното събрание на Ирак съобщи, че сред Багдад и Вашингтон няма съглашение за основаване на американски военни бази на територията на Ирак, по тази причина „ наличието на американски бази в Ирак е нелегално, изключително в такива количества ”. По-рано на територията на страната са се намирали към 250 000 американски военни. Иракското държавно управление е постигнало извеждането им в границите на стратегическото съглашение със Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР