Ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел призова САЩ да преразгледат решението

...
Ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел призова САЩ да преразгледат решението
Коментари Харесай

EС призовава САЩ да се върнат в Договора за открито небе

Ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел прикани Съединени американски щати да преразгледат решението си излизането от Договора за откритото небе (ДОН), а Русия да се върне към осъществяването на контракта в цялостен размер. Това се споделя в публикувано от него заявление.
„ Излизането от контракта не е решението за премахване на проблемите с използването на контракта от другата страна. Призовавайки Русия незабавно да се върне към цялостното осъществяване на контракта, аз приканвам Съединени американски щати да преразгледат решението си (за излизането от него). Евросъюзът ще изследва всички последствия от тази стъпка за своята сигурност ”, споделя се в заявката.
„ Дело за оперативно наблюдение е основен детайл от нашата архитектура за надзор върху въоръженията. Договорът обезпечава бистрота и предсказуемост и съставлява значим принос в европейската и световната сигурност и непоклатимост ", споделя се в документа.
На собствен ред НАТО съобщи, че страните-членки на Алианса се ангажират да търсят решение дружно с Русия, с цел да върне тя към уговорките си по контракта " Открито небе ".
Повод за извършената в петък среща на съдружниците от НАТО беше решението на Съединени американски щати да се отдръпват от този контракт с претекста, че Русия нарушава изискванията му.
" Русия постанова от доста години ограничавания на полетите, които са несъвместими с контракта, в това число над Калининград и покрай границата с Грузия. Продължаващото им изборно използване от нейна страна подкопава контракта ", се споделя в изказването на Пакта.
От НАТО акцентират, че Алианса остава напълно зает към запазването на ефикасния интернационален надзор над оръжията, разоръжаването и неразпространението им.
Вижте още:
Доналд Тръмп: Оттегляме се от Договора „ Открито небе “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР