Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви подготовката на

...
Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви подготовката на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: ЕС подготвя Фонд за суверенитет и Закон за нулевата индустрия

Ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи подготовката на " Фонд за суверенитет " и " Закон за нулевата промишленост ", с цел да отбрани индустриалната база на Европа от големите дотации от Съединени американски щати и Китай.

„ Европейският фонд за суверенитет ще бъде част от средносрочния обзор на бюджета ни за тази година ", съобщи тя в речта си на Световния стопански конгрес в Давос, а " Законът за нулевата промишленост " ще има за цел да подтиква чистите технологии в блока “.

Тя изрази загрижеността на Европа във връзка със Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати (IRA).

По думите ѝ европейските страни и Съединени американски щати дружно влагат съвсем един трилион евро за ускорение на стопанската система на чистата сила.

„ Това има капацитета да даде голям подтик на пътя към индиферентност във връзка с климата “, сподели тя. „ Но не е загадка, че някои елементи на IRA провокират редица опасения във връзка с тласъците за бизнеса. Ние работим с нашите другари от Съединените щати, с цел да намерим решения, тъй че създадените в Европа съставни елементи и коли също да могат да се възползват от Закона за понижаване на инфлацията “.

Целта е да се избегнат преструктурирания в трансатлантическата търговия и вложения “, сподели Фон дер Лайен, „ Но би трябвало да подсигуряваме, че съответните ни пакети са обективни ".

Фон дер Лайен изясни, че определянето на взаимни стандарти ще разреши на Европа и Съединени американски щати взаимно да се възползват от направените разноски.

„ Конкуренцията и търговията са ключът към ускорение на климатичната индиферентност “, сподели тя и добави: „ Ние, европейците, би трябвало да се погрижим по-добре за нашата промишленост за чисти технологии “.

„ Европейският съюз ще приготви закон, който да улесни зелената промишленост, и ще го поддържа с държавна помощ и Европейски фонд за суверенитет, с цел да попречи на фирмите да се реалокират в Съединените щати “, сподели Фон дер Лайен.

Тя сподели, че проектът е част от индустриалния проект на Европейски Съюз " Зелена договорка ", който има за цел да трансформира Европа в дом на чистите технологии и промишлените нововъведения в устрема за реализиране на нулево чисто ползване.

" За да помогнем това да се случи, ще предложим нов Закон за индустрията с нулево ползване Целта ще бъде вложенията да се насочат към стратегически планове по цялата верига на доставки. Особено ще разгледаме по какъв начин да опростим и ускорим издаването на разрешителни за нови индустриални обекти за чисти технологии ", сподели тя.

Целта е европейските промишлености да останат в Европа, а не да се реалокират в Съединени американски щати, с цел да се възползват от схемата за субсидиране на екологични производства на стойност 369 милиарда $.

Фон дер Лайен изясни: " За да запазим привлекателността на европейската индустрия, е належащо да бъдем конкурентоспособни на офертите и тласъците, които сега се оферират отвън Европейски Съюз “.

Урсула фон дер Лайен разкритикува напъните за привличане на европейската промишленост за чисти технологии в Китай и заплаши с следствие на китайските дотации.

" Виждаме нападателни опити за привличане на нашия индустриален потенциал в Китай и другаде ", съобщи Фон дер Лайен на Световния стопански конгрес в швейцарското алпийско село Давос.

Обръщайки се към търговията, Урсула фон дер Лайен сподели, че Европа " интензивно се пробва да позволи " разликите си с Обединеното кралство. /БГНЕС, Агенция Франс Прес, Гардиън
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР