Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел в интервю

...
Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел в интервю
Коментари Харесай

Борел скастри Русия за искането ѝ за спиране разширяването на НАТО на изток

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел в изявление за немския вестник " Велт " назова изискванията на Русия за гаранции за сигурност неприемливи.

" Исканията за гаранции за сигурност и прекратяването на разширението на Европейски Съюз и НАТО на изток са чисто съветски дневен ред с изцяло неприемливи условия, изключително във връзка с Украйна ", настоя той.

По думите на Борел това е първият път, в който Москва " показа своя дневен ред в писмена форма ", което в никакъв случай до момента не се е случвало.

" Така вършат единствено спечелилите: споделят, че това и това са моите условия ", означи той.

Преговорите би трябвало да се отнасят освен до Украйна и разширението на НАТО на изток, само че и до " всички нарушавания на контракта след приемането на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 година ", настоя ръководителят на европейската дипломация.

" Не сме съгласни с доста събития в съветската външна политика, както и с някои събития, които Москва смята за вътрешни работи ", акцентира Борел.

Той също по този начин упрекна Русия, че " желае да контракти европейска архитектура за сигурност без присъединяване на Европейския съюз ".

" Това е неуместно. Ние няма да приемем това ", отсече Борел.

Според него договарянията за европейската архитектура за сигурност и гаранциите за сигурност са " въпрос, който визира освен Съединени американски щати и Русия ".

" Европейски Съюз би трябвало да участва на тези договаряния, такива договаряния имат смисъл единствено в случай че се организират в тясна съгласуваност с Европейски Съюз и с негово присъединяване ", сподели Борел.

В средата на декември съветското външно министерство разгласява планове на контракт със Съединени американски щати и съглашение с НАТО. Документите към този момент са предадени на Вашингтон и неговите съдружници. В един миг Москва предлага на страните от НАТО да дават гаранции, които биха изключили по-нататъшното придвижване в източна посока, по-специално на украинска територия.

Както съветският президент Владимир Путин е предупреждавал, разширението на НАТО на изток и разполагането на нападателни оръжия в Украйна са червени линии за Москва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР