Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел се оплака, че

...
Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел се оплака, че
Коментари Харесай

„Киев не се успокои”. Ужасната прогноза на европейските политици се сбъдна

Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел се оплака, че запасите от оръжие са на привършване поради спора в Украйна. Как това може да заплаши Европейския съюз?

Не от складовете, а от армиите

Борел акцентира, че Киев получава военна помощ към този момент не от запасите, а от арсеналите на настоящите армии. Просто казано, въоръжавайки ВСУ, страните от Европейски Съюз се разоръжават.

В същото време служителят предлага потокът да не се забавя – „ до момента в който Украйна не победи “. Но не всички са съгласни с това.

Италианският министър на защитата Гуидо Крозето съобщи, че няма да последват нови доставки най-малко до края на годината. А след това - ще се види.

Кой колкото може

Подкрепата на Украйна коства скъпо на Европейски Съюз. Според немския портал „ Статиста “ наднационалните европейски структури са похарчили за това 34,99 милиарда евро. От тях 30,32 милиарда са финансова, 3,1 милиарда военна и 1,57 милиарда филантропична помощ.

На държавно равнище се чака Германия да води. Берлин отпусна пет и половина милиарда евро помощ на Киев. Около 1,15 милиарда отидоха под формата на инжекции в стопанската система, 1,95 в филантропичният съставен елемент, още 2,35 във военният.

И в този момент ненадейно по боен и стопански индикатор Полша е на второ място. Варшава оказа помощ с общо три милиарда $. Повече от половината - 1,82 милиарда са отишли за армията.

Следва Франция, която отпусна с 1,41 милиарда евро: 800 милиона - финансов съставен елемент, филантропичен - 140, боен - 470.

Но всичко това са безспорни числа, доста по-красноречив е различен индикатор - съотношението на размера на помощта от европейските страни към техния Брутният вътрешен продукт. И тук водачите се трансформират съвсем изцяло:

• Естония - 1,1%

• Латвия - 0,93%

• Полша - 0,5%

• Литва - 0,46%

• Норвегия - 0,34%

Трябва да се означи, че съгласно Световната банка Естония харчи към 2,3 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

Пари, които не се връщат

В началото на пролетта Европейски Съюз разгласи, че желае да употребява Европейския фонд за мир, военна помощ на Киев. Според „ Политико “ обаче Брюксел е подценил размера на поддръжката.

Самият фонд, чийто бюджет беше 5,63 милиарда до 2027 година, беше основан предходната година в поддръжка на разнообразни страни по света. Очакваха да похарчат единствено половин милиард евро за тях през 2022 година След това перото беше разширено до милиард и половина - поради СВО на Русия. Всички пари, както се очакваше, отидоха за потребностите на Киев.

До ноември разноските единствено по тази линия възлизат на 3,1 милиарда.

Гора от „ армии-бонзай “

През идната година няма да има по-малко помощ за Киев с оръжие: в понеделник вечерта Борел разгласи отпущането на два милиарда евро през 2023 година Въпреки че четири месеца по-рано приказва за пагубността на сходен метод.

„ Въоръжените сили на страните от Европейски Съюз се трансфораха в нещо като „ армии-бонзай “: наподобяват като същински, само че имат прекомерно малко запаси за пълномащабна директна борба с Русия “, не скри той.

Изказването не е цялата истина, изяснява военният специалист Алексей Леонков.

„ Европейците в действителност трябваше да доставят оръжие от хранилища, за което не бяха подготвени, отбелязва той, „ Те възнамеряваха да се лимитират до руско съоръжение и муниции, само че бързо изчерпаха тези ресурси и започнаха да трансферират оръжие на НАТО “, добави той.

Отделен проблем е автопаркът, добавя той. Например единствено 45% от немските танкове „ Леопард-2 “ са подготвени за пердах, останалите се нуждаят от ремонт.

„ Проблемът е освен в това, че европейските ресурси от оръжие са на привършване, само че и в това, че локалният военно-промишлен комплекс не може да ги попълни “, акцентира той.

И към момента не е ясно дали Европа ще се оправи с поддръжката на Киев. Особено поради гръмките обещания на политиците за доста увеличение на размера на доставките.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР