Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел осъди преминаването на

...
Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел осъди преминаването на
Коментари Харесай

ЕС осъди преминаването на Запорожката АЕЦ под контрола на Русия

Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел осъди прекосяването на Запорожката атомна електроцентрала под контрола на Русия, написа РИА Новости. Блокът не признава такова решение, акцентира той.

Европейски Съюз изрично осъжда и не признава противозаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна. Следователно указът за изземване на атомната електроцентрала е противозаконен и юридически недействителен “ , сподели Борел.

Той добави, че атомната електроцентрала би трябвало да бъде върната на Украйна . Освен това единствено засиленото наличие на представители на МААЕ в оборудването може да подсигурява сигурността на територията му, счита шефът на дипломацията на Европейски Съюз.



По-рано ръководителят на организацията Рафаел Гроси заяви за идването на подсилена група от специалисти по сигурността на МААЕ в АЕЦ на 7 октомври.

На 8 октомври Запорожката АЕЦ беше откъсната от украинската енергийна система, защото украинските въоръжени сили повредиха последната информационна линия. Украйна удари 750 киловолтов електропровод Днепър. След това станцията автоматизирано мина към работа на дизел генератори.

Руските войски окупираха територията на Запорожката атомна електроцентрала през март. Самата гара и близкият град Енергодар не престават да бъдат обект на постоянен обстрел.

На 5 октомври съветският президент Владимир Путин разпореди оборудванията на АЕЦ да бъдат приети за федерална благосъстоятелност на страната . В същия ден представители на МААЕ, които останаха непрекъснато на станцията, оповестиха проектите на Русия да рестартира един от шестте реактора.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР