Ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Албания Луиджи Сорека

...
Ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Албания Луиджи Сорека
Коментари Харесай

Албания се намира „в края на началото”, а не „в началото на края” за членство в ЕС

Ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Албания Луиджи Сорека даде оценка за настоящата обстановка в страната в подтекста на европейската й вероятност.

В изявление за „ Евронюз ” дипломатът цитира част от тирада на Уинстън Чърчил от 1942 година и съобщи, че Албания се намира „ в края на началото ”, а не „ при започване на края ”.



Според Сорека, и Албания, и Северна Македония имат отворени въпроси по отношение на върховенството на закона, което забавят пътя им към Европейския съюз.

„ Решението през октомври е значимо освен за страната, само че и за Европейски Съюз, защото е сложено под въпрос доверието към процеса на разширение ”, декларира дипломатът. Албания и Северна Македония са изпълнили огромна част от своите задължения към Европейската комисия. Този прогрес е задоволителен за започване на договаряния, а не за пълноправно участие.



Според посланика на Европейски Съюз, Албания е постигнала огромен прогрес, само че има области, в които албанската администрация би трябвало да продължи да работи. Такава, да вземем за пример, е битката против корупцията, проведената престъпност и изборната промяна. -->

Необходима е ежедневна работа за използване на дневния ред на промените, преди Съветът на Европейски Съюз да вземе решение през октомври за отваряне на договарянията с Албания.

Сорека декларира, че има вяра, че албанският народ, който поддържа участието на страната в Европейски Съюз, ще продължи да има вяра в просперитета му. Но и самият Европейски Съюз „ не би трябвало да разрушава техните очаквания ”
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР