Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов,

...
Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов,
Коментари Харесай

Петър Витанов към ЕК: Как ще бъдат подкрепени пилотите и кабинния екипаж без доходи?

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов, взаимно с Групата на социалистите и демократите от Комисията по превоз и туризъм, изпрати питане до Европейската комисия по отношение на заплащането на едни от най-пострадалите от рецесията – водачите и кабинния екипаж на редица самолетни компании и неналичието на оферти за обществено подкрепяне на авиотранспортния отрасъл.

„ За разлика от други специалности, при въздушните екипажи ще има по-дълготрайни последствия, защото съгласно прогнозите трафикът няма да се възобнови по отношение на предходните си равнища през идващите няколко години. Масовите съкращения ще доведат до загуба на висококвалифицирани работни места и до евентуален дефицит на опитни водачи.



Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание, че никой няма да бъде пропуснат в тази рецесия. Как Комисията счита да поддържа хилядите водачи и кабинен екипаж, които сега нямат приходи и обществена протекция заради нетипичните схеми за наемане посредством посреднически организации или заради полагане на труд като самоосигуряващо се лице? “, обръщат се към Европейска комисия Витанов и евродепутати.

В писмото се акцентира, че по последни данни на Евроконтрол равнището на трафик е спаднало с 85% по отношение на предходната година. Заземените самолети нямат потребност от въздушен екипаж. Някои екипажи са се съгласили да понижат възнагражденията и обезщетенията си за отпуск, с цел да задържат работата си, до момента в който други изгубиха работата си безусловно за една нощ.

Обръща се внимание, че нетипичните схеми за наемане на въздушния екипаж се популяризират и утежняват изискванията на труд - съвсем 1 на всеки 5 водача е на подобен вид контракт, а 93% от независимата претовареност измежду водачите е фиктивна. Тези екипажи нямат достъп до дълготрайни отпуски, нито до различен тип обществена финансова поддръжка, защото не са чиновници на самолетната компания.

Допълнителен въпрос касае готовността на Европейската комисия да призове страните-членки да разпределят запаси към авиолиниите, тъй че те да могат да се оправят с рецесията по обществено виновен метод и да запазят работа си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР