Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров нареди да се идентифицират онези,

...
Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров нареди да се идентифицират онези,
Коментари Харесай

Кадиров търси нападателите на руския журналист и адвоката

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров подреди да се разпознават тези, които нападнаха журналистката Елена Милашина и юриста Александър Немов. Той заяви това в канала си в Telegram във вторник.

" Ще разберем. Инструктирах способените служби да положат всички старания за идентифициране на нападателите. Властите започнаха работа незабавно след новината за случая ", написа Кадиров.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков назова случая " доста сериозна офанзива, която изисква много енергични ограничения " и сподели, че казусът е докладван на президента Владимир Путин.
 Руски публицист и юрист пребити в Чечня
Руски публицист и юрист пребити в Чечня

Елена Милашина от " Новая газета " и юриста Александър Немов

Припомняме, че автомобилът, в който са пътували Немов и Милашина към летището, е бил блокиран от въоръжени хора . И двамата са били бити, като от тях са били взети документи и техника. " Мемориал " оповестява и че до момента в който са били бити двамата са чули репликите, че са предупреждавани, че би трябвало да изоставен Чечня и нищо да не пишат.

На Елена Милашина са счупени пръсти, има синини по цялото тяло и губи схващане. Адвокатът Александър Немов е с ранен крайник, хипотетично рано от нож.

Милашина е била в Грозни, с цел да участва на произнасянето на присъдата на Зарема Мусаева , майка на трима изгнаници, критикуващи чеченския водач Рамзан Кадиров. Мусаева беше арестувана от чеченските спецчасти през януари предходната година в Нижни Новгород - град на 1800 км северно от Чечения.

През февруари предходната година " Новая газета " заяви, че Милашина е трябвало краткотрайно да напусне Русия, откакто е получила смъртни закани от чеченското управление. В следствията на Милашина за " Новая газета " се споделя за извънсъдебните присъди за чеченци, преследването и мъчениятаq на които се подлагат в Чечня хората с друга полова ориентировка.

От 2000 година насам вестникът, чийто основен редактор Дмитрий Муратов получи Нобелова премия за мир през 2021 г ., свидетелства на убийството на шестима публицисти и сътрудници, в това число проверяващата журналистка Анна Политковская, Всички убити с фокус върху нарушаванията на правата на индивида в републиката.

Руският комисар по въпросите на човешките права Татяна Москалкова , представена от съветските осведомителни организации, съобщи, че случаят " би трябвало да бъде деликатно разследван, а отговорните да бъдат изправени пред съда ". Москалкова съобщи, че Милашина е откарана в болница в Беслан, Северна Осетия, и подсигурява, че сигурността на журналистката ще бъде изцяло обезпечена.

Немов е юрист на Мусаева, която е и брачна половинка на някогашния арбитър от Върховния съд на Чечня. В резултат на побоя Немов не съумява да участва на произнасянето на присъдата на клиентката си, която е 5,5 години затвор в наказателна колония.

Това не е първото нахлуване против Елена Милашина в Чечня. бяха пребити още веднъж в Грозни, където бяха пристигнали за правосъдния развой против създателя на видеоклипа " Как живеят Кадиров и неговите сътрудници ". Тогава Милашина съобщи пред Би Би Си, че изяснява нападението с недоволството на чеченските управляващи от нейните изявления.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР