Ръководителят на Банковия надзор в Европейската централна банка разкритикува идеята

...
Ръководителят на Банковия надзор в Европейската централна банка разкритикува идеята
Коментари Харесай

Ръководителят на Банковия надзор в ЕЦБ не подкрепя създаването на банкови шампиони

Ръководителят на Банковия контрол в Европейската централна банка разкритикува концепцията за основаване на европейски и национални "банкови първенци ", които да се конкурират с световните играчи. Потенциално, тази позиция изправя ЕЦБ пред колизия с опитите на Берлин да отбрани банковата си система посредством сливането на двете най-големи немски банки - Deutsche Bank и Commerzbank, написа "Файненшъл таймс ".

"Не одобрявам изключително концепцията за национални първенци, за европейски шампиони; изключително когато сте надзирател, не би трябвало да насърчавате характерен систематичен резултат ", споделя в първото си изявление новият ръководител на Единния контролен механизъм (SSM) Андреа Енриа.

Двете финансови институции публично потвърдиха началото на договарянията, откакто държавното управление в Берлин "даде благословия " на договорката, казвайки, че поддържа нужното преструктуриране.

Пред FT Андреа Енриа отхвърля да разяснява съответното обединение на Deutsche Bank и Commerzbank. И не разкрива по какъв начин Банковия контрол на ЕЦБ ще подходи към "операцията ". Енриа обаче акцентира, че SSM няма да допусне "политическа мотивация " при разглеждането на процедурата. "Това, което е от голяма важност за нас, е договорката, която ни се предлага, и единственото нещо, за което ни е грижа, е устойчивостта на плана. Както и опцията банката да е мощна, с положителни финансови позиции и да може да генерира облаги и да съблюдава в средносрочен проект общоприетите условия, пруденциалните условия ", акцентира Андреа Енриа, който пое ръководството на Единния контролен механизъм през януари 2019 година.

Обвързването на немските банкови колоси ще сътвори втората най-голяма банка в еврозоната с активи в размер на съвсем 2 трилиона евро. Преди месец мениджмънтът на Deutsche Bank получи мандат за започване на неофициални договаряния с Commerzbank.

Потенциалната договорка ще се нуждае от утвържденията на три регулатора - Европейската централна банка, Бундесбанк и BaFin.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР