Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън ще пристигне утре във

...
Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън ще пристигне утре във
Коментари Харесай

Блинкън ще посети Виена

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън ще дойде на следващия ден във Виена, с цел да взе участие в конференцията на Комисията на Организация на обединените нации по наркотичните субстанции, след което ще замине за Южна Корея и Филипините, заяви през днешния ден Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от Франс прес и Ройтерс.

Очаква се Блинкън да вземе присъединяване в работата на Комисията на Организация на обединените нации по наркотичните субстанции, която се събира във Виена през днешния ден и на следващия ден, с цел да разиска казуса с фентанила - синтетичен опиат, който лишава всяка година живота на десетки хиляди американци.

Американският държавен секретар сътвори коалиция от 149 страни за битка с разпространяването на противозаконния фентанил, огромна част от който минава през Мексико, като нормално се създава от прекурсори, създадени в Китай, напомня Агенция Франс Прес. Вашингтон показа на Комисията, главният орган на Организация на обединените нации по въпросите на опиатите, проекторезолюция за усилване на предварителната защита и битката със синтетичните опиати.

Съединени американски щати упорстват Пекин да помогне за ограничението на трафика на фентанил, напомня Българска телеграфна агенция. 

След срещата сред президентите Джо Байдън и Си Цзинпин в Калифорния през ноември, при започване на февруари американска делегация посети Китай за срещи по този въпрос.

Фентанилът е мощен синтетичен опиат, който се употребява в медицината като анестезия, само че може да бъде употребен и като незаконен опиат, като провокира голям брой смъртни случаи вследствие на свръхдоза.

Очаква се в понеделник Блинкън да посети Южна Корея, където ще взе участие в " среща на върха по въпросите на демокрацията " - самодейност, значима за президента Джо Байдън, съобщи през днешния ден представителят на Държавния департамент Матю Милър. Срещата на върха ще се организира от 18 до 20 март в Сеул.

Южна Корея укрепва връзките си със Съединени американски щати, като консервативният президент Юн Сук-йол се стреми да укрепи споразуменията за защита с Вашингтон и да изглади историческите разлики с Япония.

Срещата на върха за демокрацията беше подложена на критика поради обстоятелството, че не бяха поканени страни, които се считат за демократични, като Тайланд и Турция, напомня Агенция Франс Прес.

След Сеул държавният секретар на Съединени американски щати ще посети Манила във вторник и сряда, с цел да удостовери " нашия хладнокръвен ангажимент към филипинския съдружник ", добави Милър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР