Висш служител на Мауи за извънредни ситуации подаде оставка след критики относно реакцията при горски пожар

...
Ръководителят на агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи
Коментари Харесай

Ръководителят на агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи - който каза тази седмица, че не съжалява за решението да не задейства силни предупредителни сирени, докато смъртоносен горски пожар разкъса хавайския град Лахайна - подаде оставка в четвъртък.

Херман Андая беше подложен на критики, че не е активирал цялата мрежа на острова, докато бързо движещите се пламъци се спуснаха над града, като оцелелите казаха, че не са имали предупреждение за пожара.

Много от убитите се смятат да са били хванати в капан в домовете си или в колите си, докато са правили отчаян опит да избягат в последния момент.

Известно е, че най-малко 111 души са загинали в най-смъртоносния горски пожар в Съединените щати от повече от век . Очаква се крайната такса да бъде значително по-висока.

„Днес кметът Ричард Бисен прие оставката на администратора на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи (MEMA) Херман Андая“, се казва в съобщение на окръг Мауи.

„Позовавайки се на здравословни причини, Андая подаде неговата оставка влиза в сила незабавно."

Решението на Андая да не задейства сирените е една от множеството предполагаеми погрешни стъпки от страна на местните власти преди, по време и след пожара, които разгневиха оцелелите, които казват, че е можело да бъдат спасени повече животи.

„Сирените се използват предимно за цунами. Обществеността е обучена да търси по-високо място в случай, че сирената бъде задействана", каза Андая на пресконференция в сряда.

"Ако задействахме сирената тази нощ, страхуваме се, че хората биха са отишли ​​(в хълмовете)... в огъня."

Той също се чудеше дали някой би забелязал, ако сирените бяха извили своето предупреждение от 121 децибела - ниво, което според Американската академия по аудиология е еквивалентно на реактивен самолет излита.

„Много хора, които са на закрито, с включен климатик, какъвто и да е случаят, те няма да чуят сирената“, каза той.

„Освен това вятърът беше много силен (онзи ден)... беше много шумно, така че нямаше да чуят сирените."

Попитан дали съжалява за решението да не активира системата, той отговори: „Не съжалявам."

Независимо разследване

Критиките нараснаха след бедствието, като оцелелите се оплакват, че не са издадени официални предупреждения.

Мобилните телефонни мрежи и електрозахранването бяха прекъснати, ограничавайки каналите, по които обикновено се доставят сигнали.

Оцелелите казаха на AFP, че са научили за пожара едва когато са го видели да разрушава собствената им улица.

Жителите също се оплакаха, че правителството се забави с оказването на помощ след трагедията, като мнозина казаха, че получават повече помощ от граждански групи.

Темпото на възстановяване на тялото също причинява триене и докладите сочат, че някои местни жители губят доверие в своите избрани и назначени длъжностни лица.

Губернаторът на Хавайските острови Джош Грийн миналата седмица нареди разследване на подготовката и реакцията на трагедията, за да види дали могат да бъдат извлечени поуки.

Главният прокурор на Хавайските острови, Ан Лопес, каза в четвъртък, че ще назначи независим орган, който да извърши разследването.

„Извършването на прегледа от трета страна ще осигури отчетност и прозрачност и ще увери хората на Хаваите, че всички факти ще бъдат разкрити“, каза тя.

Байдън ще посети

Cadaver кучета и техните водачи в четвъртък продължиха трудния процес на претърсване на зоната на бедствието за повече тела.

Досега са идентифицирани само няколко тела, извадени от Лахайна.

Експерти по съдебна патология, някои от които са работили в след атентатите от 11 септември са в Мауи, за да помогнат при идентифицирането на силно изгорели останки.

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да посети Мауи в понеделник със съпругата си Джил.

Байдън бързо обяви голямо бедствие в Хавай след ада от миналата седмица, позволявайки разполагането на спешна помощ от федералното правителство.

Но той беше критикуван от републиканската опозиция за това, което те характеризираха като плах отговор на пожарите.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР