Ръководителят на агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви,

...
Ръководителят на агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви,
Коментари Харесай

Гранди: Световните сили не успяват да се справят с конфликтите


Ръководителят на организацията на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди съобщи, че международните сили не съумяват да намерят решения за безбройните спорове по света, причиняващи всеобщо изселване на хора от Сирия до Мианмар.

В послание към Съвета за сигурност той сподели, че близо 66 милиона души са избягали от спор в световен мащаб. Засегнатите от войните в Сирия и Ирак съставляват 1/4 от всички бежанци.

"Силното нарастване на насилственото изселване отразява слабостите в интернационалното съдействие и намаляването на потенциала за попречване, ограничение и разрешаване на конфликти", уточни Гранди.

Той попита: "Не сме ли в положение да посредничим за мир?".

Забележките идват, откакто западните сили още веднъж бяха заключени в спор с Русия по отношение на проекта за провеждането на конференцията за преустановяване на шестгодишната война в Сирия. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е угрижен и към бежанската рецесия в Мианмар след военна акция, принудила повече от 600 000 мюсюлмански рохинги да избягат в Бангладеш.

Гранди, който през предходната година стана почитан комисар на Организация на обединените нации за бежанците, също изброи влошаващите се рецесии в Либия, Мали, Украйна, Йемен и Африка. Той напомни, че се водят провинциални войни, оставяйки дипломацията настрани, и се оплака, че "фокусът е върху краткосрочните ползи, а не върху дълготрайната групова стабилност".

Комисарят съобщи, че десетки милиони хора се надяват на политическо решение за споровете, от които са избягали.

"Бежанците хора разчитат на вашата политика и вашите решения", сподели той пред Съвета. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР