Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини призова снощи венецуелското правителство

...
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини призова снощи венецуелското правителство
Коментари Харесай

ЕС призова венецуелското правителство и опозиция да подновят диалога

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини прикани нощес венецуелското държавно управление и съпротива да възобновят разговора, с цел да се опитат да намерят излаз от политическата рецесия, съобщи Франс прес.

През месец май започнаха договаряния под егидата на Норвегия сред венецуелското държавно управление и опозицията. Те обаче бяха спрени на 7 август. Социалистическият водач Николас Мадуро приключи присъединяване на своите представители в отговор на новите наказания, наложени от Съединени американски щати.

"Винаги е по-добре да се приказва, в сравнение с да се бием ", акцентира Могерини по време на посещаване в Мексико, изразявайки вяра за скорошно възобновяване на договарянията. Посещението й в Латинска Америка е отдадено частично на рецесията във Венецуела.

Могерини към този момент посети Куба и се чака да продължи обиколката си с посещаване в Колумбия, напомня Агенция Франс Прес.

"Мисля, че никой няма интерес да ускорява това разделяне и да утежнява икономическите проблеми на страната ", акцентира Могерини. Според нея всяко съглашение сред държавното управление и опозицията би трябвало да докара до демократично решение, включващо нови президентски избори под надзора на интернационалните наблюдаващи и опция за всички да вземат участие в демократичното установяване на бъдещето на страната.

Колумбийските въоръжени сили са сложени в положение на бойна подготвеност в отговор на венецуелските военни учения на границата сред двете страни, които Богота счита за открита опасност, съобщи в това време Ройтерс, цитирайки колумбийският военачалник Луис Наваро.

Венецуелският президент Николас Мадуро разпореди провеждането на военни учения по границата в отговор на това, което той дефинира като колумбийски проекти за експанзия против Венецуела.

"Бяхме застрашени намерено ", съобщи ген. Наваро пред медиите, съобщавайки, че колумбийските въоръжени сили са в положение на подготвеност.

Мадуро упрекна Колумбия в подготовка на нахлуване, откакто колумбийският президент Иван Дуке съобщи, че социалистическият водач пази членове на бунтовническата група "Армия за национално избавление " и разколнически членове на ФАРК, които неотдавна възобновиха въоръжената битка. Венецуелският президент нееднократно е предупреждавал и за допустима инвазия на Колумбия, координирана с Вашингтон.

Съединени американски щати постановиха серии от наказания на Венецуела, само че декларират, че желаят спокойно решение на спора, включващо отдръпването на Мадуро, напомня Ройтерс. Повечето западни страни считат социалистическия президент за нелегално определен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР