Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини каза, че е силно

...
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини каза, че е силно
Коментари Харесай

ЕС се ядоса на Турция

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини сподели, че е мощно обезпокоена от „ оповестеното от Турция желание да извърши сондажи (за газ) в изключителната икономическа зона на Кипър “, съобщи AFP.

„ През март 2018 година Европейският съвет строго осъди противозаконните действия на Турция в източната част на Средиземно море “, напомни тя в официално съобщение. „ В този подтекст призоваваме Турция да показва въздържаност, да съблюдава суверенитета на Кипър в неговата изключителна икономическа зона и да се въздържа от всевъзможни незаконни дейности, на които Европейски Съюз ще отговори съгласно и в цялостна взаимност с Кипър “, добави тя.

Кипърското външно министерство съобщи, че опитът на Турция да прави сондажи за природен газ във водите, в които островната страна има изключителни стопански права, е „ жестоко нарушаване “ на суверенитета ѝ. Според Министерството това демонстрира „ същинските планове “ на Турция да подкопае рестартирането на договарянията за наново обединяване на етнически разделения остров, заяви БНР.

Гръцкото външно министерство също осъди решението на Турция и прикани Анкара да изтегли изпратения сондажен транспортен съд. Турските управляващи оповестиха желание да извършат до септември сондажи в сектор от Средиземно море, който съгласно кипърски медии граничи с кипърската зона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР