Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще посети италианския

...
Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще посети италианския
Коментари Харесай

Фон дер Лайен ще посети италианския мигрантски остров Лампедуза

Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще посети италианския остров Лампедуза в неделя с премиера на страната Джорджия Мелони, откакто идващите мигранти там се усилиха, заяви Брюксел. Мелони прикани Европейски Съюз да помогне за облекчение на натиска, откакто към 8500 души акостираха с лодки в продължение на три дни тази седмица на Лампедуза на 145 км от крайбрежията на Тунис.


„ Президентът фон дер Лайен ще пътува до Лампедуза на следващия ден по покана на италианския министър председател Мелони “, заяви онлайн представителят на Европейска комисия Ерик Мамер в събота. Италиански чиновник удостовери визитата, само че детайлностите към момента се прецизират.

Ръстът на идващите още веднъж разпали дебата за това по какъв начин Европа споделя отговорността за търсещите леговище. Лампедуза, най-южният остров на Италия, от дълго време е място за акостиране на лодки с мигранти от Северна Африка. Но тази седмица неговият миграционен център, издигнат за по-малко от 400 души, беше претрупан. Между понеделник и сряда към 8500 души - повече от цялото локално население - са пристигнали в 199 лодки, съгласно организацията на Организация на обединените нации за миграцията. Изображения на хиляди хора, които спят навън, прескачат оградата по периметъра и се скитат из града, провокираха яд измежду членовете на твърдо дясното държавно управление на Италия. Вицепремиерът Матео Салвини назова идващите " акт на война ", а в петък Мелони прикани Европейския съюз да направи повече, с цел да помогне.

Фон дер Лайен със мощната поддръжка на Мелони подписа съглашение с Тунис през юли, ориентирано към ограничение на потока от противозаконна миграция от северноафриканската страна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР