Ръководителката на дом Хризантема в Габрово и социалният работник са

...
Ръководителката на дом Хризантема в Габрово и социалният работник са
Коментари Харесай

Ръководителката на дом Хризантема: Клипове са правени за развлечение с децата

Ръководителката на дом " Хризантема " в Габрово и общественият служащ са правили клипове за забавление с децата. Това твърди пред bTV служителката Татяна Донева, снимана по какъв начин удря момиче от вкъщи.

" Чувствам се повече унизена, в сравнение с виновна”, съобщи Донева и добави, че е била предизвикана от управлението.

" Тези клипове и всевъзможни други, които правеха по през целия ден, ги използваха за развлечение”, съобщи Донева.

В съответния случай аз влизам да шетам в стаята, стаята е цялостна с фекалии, омазано на всички места – бюра, шкафчета, безусловно всичко. Започвам да шетам, в същото време ръководителката и общественият служащ споделят безшумно на ухото на Веска: " Удари мама Таня”, тъй като тя по този начин ми споделяше. Тя, естествено, като умствено изостанало дете, реагира първосигнално, незабавно прави това, което ѝ се каже. Удари ме един път в гърба, изтърпях го, само че втория път, когато ме уцели в главата, в действителност нервите ми не устояха, описа тя.

" Сложих я на тоалетната и започнах да я избърсвам. Затова споделих, че ме е гнус, просто случайно я ударих с парцала, и то не толкоз мощно. Това беше целият случай”, уточни още Донева.

Тя означи, че момичето не е ударено толкоз мощно, колкото изглеждало на записа.

На въпрос дали когато са ставали очевидци на принуждение, не са ѝ правили незабавно забележка, Донева съобщи: Не, в противен случай, те го използваха за забавление.

Уволненият началник на Център за настаняване " Хризантема " Маринела Лазарова беше безапелационна, че не е участвала на тези видеозаписи. " Вие допускате ли, че в случай че аз съм била там, тя ще прояви такова държание на агресия”, попита тя.

Социалният служащ Йорданка Милчева пък твърди, че е направила забележка на служителката, а записът е изработен за доказателство.

Директорът на дирекция " Образование и обществени действия " в община Габрово Даниела Василева пък изрично отхвърли Маринела Лазарова да я е уведомявала за насилието през 2016 година

" Не ми е подаван сигнал за принуждение по отношение на децата. Ако имах подобен, мигновено щях да реагирам”, настоя Василева.

Тя означи, че е видяла видеоматериалите на 15 януари тази година. 10-12 души са разпитани по проблема досега.

" Имам възприятието, че на тези хора съвестта им е тефлонова, не залепва нищо за нея”, разяснява някогашният зам.-председател на Държавната организация за протекция на детето Христо Монов. По един или различен метод природата е била жестока към тези деца с увреждания и ние като общество продължаваме да бъдем жестоки към тях, добави той.

Според него от 2009 година, когато е почнала деинституализацията на тези домове, това се е трансформирало в една корупционна скица.

" На доста места тези домове са единственото място, на което може да си намериш работа и ти си я пазиш ", изясни Монов.

По думите му там хората се държат на минимални заплати и поради това са с изчезнала подготовка да работят с такива деца.

На въпроса кой е отговорен за обстановката в дом " Хризантема”, Монов отговори: Всички ние, че поносим такава гнусота.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР