Ръководителите на Херсонска област в Украйна обявиха, че въвеждат допълнителна

...
Ръководителите на Херсонска област в Украйна обявиха, че въвеждат допълнителна
Коментари Харесай

Руски удари срещу жилищна сграда в Николаев, има загинали и ранени

Ръководителите на Херсонска област в Украйна оповестиха, че вкарват спомагателна евакуация на жителите в района. Причината - съгласно Москва, Киев се готви да взриви язовир, с което да провокира големи наводнения.

Неясно остава бъдещето на договорката за експорт на украинско зърно - тази нощ съветският президент Путин разгласи, че страната му не се е изтеглила от договорката, а краткотрайно прекратява присъединяване си в нея - с мотив, че Украйна основава риск за сигурността в филантропичния кулоар, по който минават корабите.

Най-малко един човек е умрял, а голям брой са ранени при съветски удари против жилищна постройка в Николаев тази заран. Ударът става часове, откакто през вчерашния ден огромна част от Украйна беше подложена на масиран обстрел от съветска страна.

В резултат редица градове, измежду които и столицата Киев бяха оставени без ток и вода. Около 80% от жителите на Киев прекараха близо денонощие без достъп до питейна вода, 300 хиляди семейства - на мрачно и студено. Днес кметът Виталий Кличко заяви, че обстановката се възстановява.

Украинският президент Зеленски е разискал с немския канцлер Шолц и генералния секретар на Организация на обединените нации както ударите, по този начин и отводът на Русия да извършва контрактуваната през лятото договорка за експорт на украинско зърно.

" Терорът против украинска енергийна инфраструктура, а също и опитите на Русия да аргументи продоволствена рецесия, са следващото доказателство, че Москва настойчиво не има намерение да се преценява с интернационалното право. Най-важната ни задача в този момент, е да попречим на проектите на Русия да дестабилизира целия свят ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

В отговор съветският президент Путин съобщи, че повода Москва да разгласи прекъсване на осъществяването на договорката, е че Украйна е употребила коридорите, по които минават корабите със зърно, с цел да нанесе удари против съветския Черноморски флот.

" Не споделяме, че прекратяваме присъединяване си в договорката за зърното. Временно го преустановяваме. Ще го подновим тогава, когато със съдействието на Организация на обединените нации получим увещание, че Украйна няма да основава опасности за сигурността на цивилните, които обслужват тези кораби със зърно ", добави съветският президент Владимир Путин.

Седмици, откакто десетки хиляди поданици на Херсонска област бяха наложително евакуирани от съветските сили, управляващите в региона оповестиха нова евакуация под предлог, че Украйна има намерение да взриви язовира Каховка. Киев отхвърля това да е правилно.

" Това нахлуване ще докара до огромни наводнения в огромна част от поречието на река Днепър. Ето за какво ще евакуираме жителите в радиус от 15 километра на левия бряг на реката ", сподели още Владимир Салдо, назначен от Русия началник на Херсонска област.

Експерти от Международната организация за атомна сила правят инспекция на двата обекта, в които съгласно Москва украинската страна създава по този начин наречената " мръсна бомба ". Проверката е по искане на Киев, които изрично отхвърлят обвиняванията на Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР