Ръководителите на групите на социалистите и на либералите в ЕП се

...
Ръководителите на групите на социалистите и на либералите в ЕП се
Коментари Харесай

Вебер е на път да отпадне от надпреварата за шеф на ЕК

Ръководителите на групите на социалистите и на либералите в Екологичен потенциал се оповестиха изрично против кандидатурата на Манфред Вебер, който пък е така наречен водещ претендент на най-голямата партия - Европейската национална партия (ЕНП) - в Екологичен потенциал, заяви електронното издание " Политико ". Така той няма по какъв начин да събере нужната му поддръжка, с цел да оглави Европейска комисия. Преди формалното известие евродепутат социалист, поискал анонимност, съобщи, че  имало " общо схващане  с либералите и Зелените ", че Вебер не би трябвало да оглави Европейска комисия.

Битката за управителните постове в Европейски Съюз стартира публично в четвъртък в Брюксел, където се събраха водачите на страните членки, с цел да разискват кой е най-подходящ да заеме овакантяващите се от есента постове на ръководител на Европейска комисия, на Европейския съвет, на ЕЦБ и висш представител по външната политика и сигурността, заяви електронното издание " Политико ". Това е съществена тематика на постоянния Европейски съвет, който ще продължи в петък, а България е показана от премиера Бойко Борисов. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск трябваше да изложи предложенията, откакто сондира отзиви измежду 28-те страни от Европейски Съюз.

Френският президент Еманюел Макрон и португалският министър председател Антонио Коща оповестиха, че няма да поддържат Вебер. Той обаче е претендентът на немския канцлер Ангела Меркел. Борисов също изрази поддръжката си за Вебер. Лидерите на страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Словакия и Чехия) пък оповестиха, че могат да подкрепят главния преговарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние да оглави новата Европейска комисия. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР