Ръководителите на държавните висши учебни заведения да сключват договори за

...
Ръководителите на държавните висши учебни заведения да сключват договори за
Коментари Харесай

Ректорите съгласни да сключват мениджърски договори с министъра на образованието

Ръководителите на държавните висши образователни заведения да подписват контракти за ръководство с министъра на образованието и науката. Това предложение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за смяна в закона за висшето обучение бе подкрепено от Съвета на ректорите, чието съвещание се организира в Бургаския свободен университет.

Договорите ще съдържат индикатори за осъществяването на стратегия, насочена към развиването на висшето учебно заведение.
В момента ректорите имат незадоволително пълномощия, което основава проблеми както за стратегическото ръководство, по този начин и неспособност да се организират политики на развиване. С договорите за ръководство ще се изяснят отговорностите и отговорностите им, сподели министър Вълчев.

Кандидатите за ректори още веднъж ще бъдат предавани от Общото заседание на съответното висше учебно заведение, само че откакто имат контракт с министъра. Те ще носят повече отговорности пред обществото - към потреблението на обществените запаси и към репутацията на образователното заведение. С мениджърските контракти ректорите няма да са подвластни от груповите органи на ръководство, които постоянно се опълчват на непопулярни ограничения като смяна в структурата на личния състав и при закриването и разкриването на специалности.

Министърът подчертава върху нуждата да се приготвят фрагменти, които ще са търсени от пазара на труда и ще се осъществят сполучливо. Пазарът от ден на ден цени уменията, а не дипломата, сподели министърът. Трябва да готвим хора с цифрови умения, които ще са по-адекватни да се оправят с новите специалности, да променяме образователните проекти като ги свързваме с дигитализацията, акцентира Вълчев. Той сложи акцент и върху нуждата висшите учебни заведения да се отворят за партньорства – с общините, с бизнеса, с други научни организации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР