Ръководителите на 145 фирми поискаха да се приемат закони за

Ръководителите на 145 фирми поискаха да се приемат закони за ...

Шефове на фирми поискаха от Конгреса на САЩ да вземе по-строги мерки за огнестрелните оръжия.


Ръководителите на 145 фирми поискаха да се приемат закони за по-строга регулация на притежанието на огнестрелни оръжия в САЩ, предаде БТА, цитирайки АФП.

В писмо до американския Сенат шефовете на американски компании и фирми с големи търговски интереси в САЩ, сред които са Туитър, Юбър и Леви Строс, изразяват безпокойство от "кризата в общественото здравеопазване", която налага спешни действия. Бездействието е недопустимо, казват те, споменавайки в началото на писмото си нападенията в Ел Пасо и Дейтън, където бяха убити съответно 22 и 9 души.

Шефовете на фирми настояват Конгресът на САЩ да приеме две мерки: проверка на миналото на желаещите да купят "каквито и да е оръжия" и въвеждането на възможност за конфискуване на оръжията на лица, смятани за опасни от близките им. Тези предложения са смислени и широко се подкрепят от обществеността в САЩ, посочват шефовете на фирми. "Ето защо приканваме Сената на САЩ да застане редом с американците и да предприеме действия", пишат те в обръщението си, публикувано в редица американски медии.

През 2017 г. в САЩ са регистрирани около 40 000 смъртни случая от огнестрелни оръжия, около половината от които са самоубийства.

Източник: novini.bg