Ръководителите и профсъюзите в германския автомобилен гигант Фолксваген (Volkswagen) се

...
Ръководителите и профсъюзите в германския автомобилен гигант Фолксваген (Volkswagen) се
Коментари Харесай

"Фолксваген" опитва да задуши конкуренцията от "Шкода"

Ръководителите и профсъюзите в немския авто колос " Фолксваген " (Volkswagen) се пробват да задушаj конкуренцията от чешката компания " Шкода " (Šcoda Auto), да реалокират от Чехия в Германия част от производството и да накарат чешкия бранд да заплаща по-скъпо за споделената технология. Това заяви " Ройтерс " в извънреден репортаж, посозаващ се на източници от немската компания.

" Шкода " се развива толкоз сполучливо, че отвоюва пазарен дял освен от съперниците, само че и от " Фолксваген " и маржът на оперативна облага предходната година даже надвиши този на " Ауди " (Audi).

Докато във VW се пробват да понижат работните места и разноските в немските предприятия и да се измъкнат от абсурда " Дизелгейт ", положителните оценки за продукцията и облагите на " Шкода " ускориха съперничеството в границите на империята " Фолксваген ", добавя " Ройтерс ". Годишните продажби на " Шкода " надвишиха 1.1 млн. коли годишно.

 Karoq на
© Reuters

Karoq на " Шкода ", демонстриран на автосалона във Франкфурт, продължава традицията на положителни оценки, които събра сравнението сред Superb и Passat.

Източниците на организацията споделят, че в този момент се обмисля ограничение на преимуществата на чехите - комбинацията от немски технологии с по-евтина работна ръка - с цел да се затвърди репутацията на " Фолксваген " преди да е почнала вълната на електрическите автомобили на всеобщия пазар.

За три години оперативната облага на " Шкода " се удвои до 1.2 милиарда евро през 2016г., а маржът на облага доближи 8.7%. В рамките на групата " Фолксваген " по-добре се показва само " Порше " (Porsche). В същото време маржът на марката VW понижа с една трета до 1.8%. В международен мащаб " Фолксваген " продава много по-добре от " Шкода ", само че в Европа растежът е по-бавен.

Освен изгодата от MQB през последните 5 години чехите оферират и по-евтина работна ръка. В Чехия час работа на конвейра коства приблизително 10.10 евро, до момента в който в Германия цената е 38.70 евро, сочи формалната стаситкита на федералната република.

 EBIT марж - съответствие на облагата (в %) преди лихви и налози по отношение на чистите доходи на трите марки
© Reuters

EBIT марж - съответствие на облагата (в %) преди лихви и налози по отношение на чистите доходи на трите марки " Шкода ", пасажерски коли на " Фолксваген " и " Ауди ".

Показателят пренебрегва надлежно резултата от другата финансова конструкция на дадена компания и разликите в налозите, плащани в другите страни. Затова непознатите вложители се интересуват доста тъкмо от този индикатор.

Това напрежение сред двете компании възражда разногласието в централата на " Фолксваген " за салдото сред облага и работни места, както и сред централния надзор и автономността на 12-те марката. " Вместо да се отдадем на това да победим " Тесла " (Tesla), можем да се окажем затънали в ялов вътрешен спор ", споделя един от мениджърите.

След обявата на " Ройтерс " от профсъюза в " Шкода " обявиха, че в случай че бъде изнесено произвеждане от предприятието, те ще се борят да се понижи изключителното работно време в най-големия експортьор на чешката стопанска система. Синдикалният водач Ярослав Повшик споделя в писмо до организацията, че не приема изказвания, че компанията употребява непочтено преимущество.

" Подобни вести са ориентирани против " Шкода ", чиновниците, отдадени на триумфа, гъвкавостта в производството и бизнес резултатите им. Зад всичко това стои голям труд на всички служащи, даже през уикенда за счете на фамилията ", се споделя в текста.

" Ако обстановката продължава по този метод и не се стигне до бързи корекции, профсъюзите няма повече да поддържат гъвкавото работно време и други детайли, нужни за растежа на компанията ", предизвестява Повшик.

 Концептуалният електрически автомобил Vision E на
© Reuters

Концептуалният електрически автомобил Vision E на " Шкода ".

Всичко това се разиграва броени дни преди съвещанието на Надзорния съвет на VW на 17 ноември, на което би трябвало да бъде утвърдена годишната капиталова стратегия.

Чешкият синдикат пресмята, че пренасяне на произвеждане отвън страната ще коства на " Шкода " 2000 работни места. С изключение на краткотрайно заетите, в края на 2016г. за чешката компания са работели 28 000 чиновници. Намеси се и министър председателят Бохуслав Соботка, който желае управлението и синдикатите на " Шкода " да обсъдят каквато и да е сходна смяна в производството.

В продължение на 26 години чешката компания се управлява от групата VW и си завоява устойчиво място в междинния сегмент коли. В същото време " Фолксваген " би трябвало да понижи потенциала на немските си фабрики и да редуцира хиляди чиновници, в това число поради намалялата известност на марките " Пасат " и " Голф ". Затова и немските профсъюзи възприемат чешката компания по едно и също време като опасност, само че и като опция да прелеят в Германия част от нейното произвеждане, с цел да не се постанова да редуцират хора.

Профсъюзните водачи предложили също " Шкода " да заплаща по-високи такса за потребление на MQB - главната патформа на " Фолксваген " за приблизително огромни модели, до която имат достъп още " Ауди " и SEAT.

Матиас Мюлер, ръководителят на групата VW, не може да не се преценява с обстоятелството, че немските профсъюзи управляват половината от 20-те места в Надзорния съвет. Провинция Долна Саксония заема още две места и също доста държи да запази работни места на германци.

 Новият SUV на чехите Skoda Kodiaq с епредлага с 1500 евро по-евтино от VW Tiguan и има доста по-добри оценки съгласно рецензията в Auto Motor und Sport.
© Reuters

Новият SUV на чехите Skoda Kodiaq с епредлага с 1500 евро по-евтино от VW Tiguan и има доста по-добри оценки съгласно рецензията в Auto Motor und Sport.

От своя страна, Херберт Дис, основният изпълнителен шеф на марката " Фолксваген ", се пробва да отбрани моделите си от директна конкуренция с по-евтините шкоди, твърди още " Ройтерс ". Неотдавна на среща с сътрудниците си той призовал да се направи по-голямо разграничение сред пазарите и клиентите на двете компании, изключително в бъдещите електрически автомобили. И германците, и чехите възнамеряват през 2020г. да предложат на пазара електрически SUV с обхват 500 км, а групата има упоритостта до 2025г. да изкара на пазара 25 електрически модела.

Говорител на групата сподели за " Ройтерс ", че " бъдещото позициониране на марките се проучва и полемиките не престават ". Дис разяснява пред организацията, че няма конкуренция, а че при продуктова линия от близо 100 модела може да се случи и някъде да се припокрият ползите на обособените производители. " Но известна вътрешна конкуренция оказва помощ ", прибавя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР