Ръководители на Националната полиция са били разследвани от дирекция Вътрешна

...
Ръководители на Националната полиция са били разследвани от дирекция Вътрешна
Коментари Харесай

Висши полицаи разследвани като организирана престъпна група

Ръководители на Националната полиция са били разследвани от дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, като проведена незаконна група през интервала 2018 - 2020 година Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане през януари тази година. В момента " Вътрешна сигурност " апелира това решение. 

Разследването е почнало по сигнали, че висши професионални ръководители в националната полиция и хора отвън системата на Министерство на вътрешните работи правят закононарушения. Използвани са СРС-та с разрешението на Специализирания углавен съд. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 година събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура с съществуване на задоволително данни за съществуването на проведена незаконна група с присъединяване на висши управителни чиновници от полицията. Направено е искане за формиране на досъдебно произвеждане. 

По време на следствието през 2020 година един от висшите чиновници на Главна дирекция " Националнн полиция " е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи, написа в известието.

Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание. На този профил дава отговор само националният представител Христо Терзийски. Министърът, който е одобрил следствието на проведената незаконна група от " Вътрешна сигурност " е сътрудника му от парламентарната група на ГЕРБ Младен Маринов, излиза наяве от данните, оповестени от Министерство на вътрешните работи. 

Според новото управление на " Вътрешна сигурност ", което апелира постановлението за отвод, прокурорът не е показал въз основа на кои материали е направил своите правни заключения.

" Ако обособените материали съдържат спорна информация, юридическата точност изисква обвинителят да стимулира за какво е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави усещане, че размерът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е забележителен, като и досега във Вътрешна сигурност не е постъпвало мнение от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за преустановяване е от януари 2021 година, а самото изпращане на протоколите за направени ВДС-и е от април 2021 година – 3 месеца по-късно, и явно не са взети поради при взимане на решението ", написа в известието на Министерство на вътрешните работи. 

Бившите министри на вътрешните работи Христо Терзийски и Младен Маринов, които в този момент са депутати от ГЕРБ, опровергаха информация, че против тях е водено вътрешно следствие за присъединяване в проведена незаконна група, откакто от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ръководители в Министерство на вътрешните работи са били проверявани от дирекция „ Вътрешна сигурност “.

Според Терзийски и Маринов двамата са забъркани в спора сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

„ Това известие на Министерство на вътрешните работи е продължение и разпалване на почналата война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата…Такива борби може да бъдат единствено от изгода на бандитите “, съобщи Терзийски в коридорите на Народното събрание.

" От някогашни сътрудници разбрах, че Министерството на вътрешните работи е разгласило едно известие, което най-вероятно касае инспекция на " Вътрешна сигурност ". По по този начин направеното известие виждам, че се касае за някогашен чиновник на Главна дирекция " Национална полиция " по отношение на осъществена инспекция ", сподели той пред публицисти в Народното събрание.

" Искам изрично да заявя, че не ми е известно против мен да е правена някаква инспекция, не знам защо може да бъде водена такава инспекция, не съм викан в Дирекция " Вътрешна сигурност ", с цел да бъдат правени някакви инспекции, да бъдат снемани пояснения от мен. Категорично желая да заявя, че това известие на Министерство на вътрешните работи е продължение и разпалване на почналата война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Такава война, такива борби могат да бъдат в изгода само на бандитите ", акцентира Терзийски.

„ Това ще е проблем и за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, и за чиновниците на прокуратурата да работят и да взаимодействат по този начин, както го изисква високо равнище на битка с престъпността “, добави Маринов. 

Попитан разпореждал ли е в миналото подслушване по следствието за проведена незаконна група, депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Младен Маринов разяснява: " Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Дирекция " Вътрешна сигурност " е директно подчинена на министъра на вътрешните работи – получава сигнали и ги разпределя по подготвеност към способените дирекции. Искам да потвърдя, че тази война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ще докара до повдигане растежа на престъпността. Най-вероятно това ще е проблем и за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, и за чиновниците на прокуратурата да работят и да си взаимодействат по този начин както го изисква високо равнище на битка с престъпността ".

Главният прокурор Иван Гешев изясни, че не е осведомен с съответния проблем.

" Главният прокурор е административен началник на административните ръководители. Всеки прокурор взима решенията си въз основата на вътрешното си разбиране и доказателствата или данните по една кореспонденция или досъдебно произвеждане. Аз стоя зад всеки магистрат, който съзнателно си прави работата и няма да позволи напън - какъвто се случва върху съответни магистрати, в това число съответни магистрати и съответни случаи да бъдат употребявани с политически цели. Прокуратурата ще отбрани всеки магистрат, в това число и пред европейските институции - каквито дейности към този момент сме подхванали - от натиска, който им се оказва ", сподели Иван Гешев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР